Porin kaupunginjohtaja: Muutos pitää ottaa omiin käsiin

17.09.2014

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen toivoo, että kunnissa ja kaupungeissa tiedostettaisiin muutoksen tulleen pysyväksi olotilaksi myös julkiselle sektorille.

– En jäisi odottelemaan mitään ”työrauhaa” tai muutakaan suvantotilaa esimerkiksi sote-uudistuksen jälkeen. Sellaista ei yksinkertaisesti ole näköpiirissä.

Muutoksessa korostuu kyky tehdä rohkeita päätöksiä. Luukkosen mielestä on erittäin tärkeää, että muutos otetaan haltuun oma-aloitteisesti. Jos niin ei tapahdu, joku toinen kyllä ottaa eikä kunta pääse silloin päättämään itse omasta kohtalostaan.

Kuntien tehtäväkentän laajentumisesta ja vastuiden lisääntymisestä on keskusteltu julkisuudessa vilkkaasti.

Aino-Maija Luukkonen on pettynyt, että valtiovalta ei ole pitänyt lupauksiaan kuntien velvoitteiden ja tehtävien purkamisesta. Myös kuntien ohjausta ollaan pikemminkin keskittämässä taas lisää keskushallintoon.

– Tällainen venkoilu syö luottamuspääomaa.

Säästöt kirpaisevat kuntalaisen arkea

Niukentuvien verotulojen, vähenevien valtionosuuksien ja kasvavien palvelutarpeiden oloissa kunnat joutuvat pakosta päättämään, mitä palveluja ne voivat tarjota asukkailleen ja mistä nipistetään pois. Ratkaisut ovat kipeitä, koska ne osuvat suoraan kuntalaisten arkeen.

Kunnilla on tyypillisesti eniten menoja sosiaali- ja terveyssektorilla sekä opetuksessa ja koulutuksessa. Sen vuoksi näiltä sektoreilta myös säästetään usein ensin.

Porissa on esimerkiksi juuri harvennettu kouluverkkoa kahden lukion lakkautuksella.

– Olemme syynänneet tarkkaan kaikkien hallintokuntien menot ja läpivalaisseet toimintaprosessit. On myös tehty valtuustosopimus, jossa sitoudutaan pysymään kaupungin taloudelle määritellyissä rajoissa.

Talouden rajoissa pysymistä mitataan muun muassa lainanoton vähentämisellä ja veroprosentin pitämisellä aisoissa.

Pori on hakenut tarkkuutta taloudenpitoon myös kilpailuttamalla palveluntuottajia. Esimerkiksi tehostettua palveluasumista kaupungille tuottavat tällä hetkellä yksityiset palveluntarjoajat. Myös taloushallinto on ulkoistettu.

Sen sijaan erään kaupunginosan katujen kunnossapidon kilpailutuksessa kaupungin oma palvelutuotanto osoittautui edullisimmaksi.

Moniarvoisuutta palvelutuotantoon

Ajankohtaiseen sote-esitykseen Aino-Maija Luukkonen olisi toivonut moniarvoisempaa otetta. Nyt esitys tarkastelee palvelutuotantoa lähes yksinomaan julkisten palveluntuottajien näkökulmasta.

– Soisin, että erilaisille palveluntuottajille, julkisille ja yksityisille, annettaisiin sote-uudistuksessa roolia. Myöskään asiakkaan valinnanvapautta ei mainita, vaikka sitä olisi selvästi tarvetta edistää Suomessa.


Aino-Maija Luukkonen osallistui kuntien johtamista käsittelevään paneeliin viime viikolla Kuntamarkkinoilla.

Teksti: Hannele Mayer-Pirttijärvi / TAT