Eurooppalainen elinkeinoelämä odottaa vahvaa sitoutumista kansainvälisiin ilmastosopimusneuvotteluihin

24.11.2014

BUSINESSEUROPE julkisti 24.11. näkemyksiä koko eurooppalaisen elinkeinoelämän odotuksista Perun Limassa viikon päästä alkavalle YK:n ilmastokokoukselle (COP20). EK tukee BUSINESSEUROPEn linjauksia ja odotuksia. Limassa on saatava aikaan merkittäviä poliittisia päätöksiä, jotta vuoden kuluttua Pariisissa voidaan sopia vuonna 2020 alkavasta kattavasta ja tasapuolisesta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta.

– USA:n ja Kiinan ulostulo maiden ilmastotavoitteiden kiristämisestä on myönteinen signaali alkaville ilmastoneuvotteluille. Toivottavasti poliittiset ylätason tavoitteet heijastuvat myös näiden maiden ilmastoneuvottelijoiden ja virkamiesten varsinaiseen työhön Limassa, toivoo EK:n johtava asiantuntija Mikael Ohlström.

–  Samalla täytyy kuitenkin muistaa, että EU:n lokakuussa hyväksymä vuoden 2030-päästötavoite (-40% v. 1990 verrattuna) on vielä huomattavasti USA:n ja Kiinan ilmoituksia vaativampi, eivätkä nämä ilmoitukset riitä vielä vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä riittävän nopeasti suhteessa kahden asteen lämpenemistavoitteessa pysymiseen, Ohlström muistuttaa.

Jos muiden maiden kunnianhimon taso ei nouse Pariisiin mennessä, olisi erityisesti eurooppalaisilla energiaintensiivisillä vientiyrityksillä tulevina vuosina entisestään kasvavia haasteita kansainvälisessä kilpailussa. Euroopan ulkopuoliset yritykset, joille ei koidu vastaavia lisäkustannuksia päästöjen vähentämisestä ja sen heijastusvaikutuksista energia- ja logistiikkakustannuksiin, saavuttaisivat huomattavan kilpailuedun.

– Kaikkia merkittäviä talouksia sitova kattava ja tasapuolinen ilmastosopimus olisi todellinen win-win-win -tilanne: globaalit päästöt saataisiin taittumaan laskuun, yrityksille tulisi tasapuolinen kilpailutilanne niiden sijaintimaasta riippumatta ja cleantech-markkinat saisivat kasvusykäyksen, Ohlström luettelee hyötyjä.

YK:n ilmastosopimuksen COP20-osapuolikokous alkaa 1. joulukuuta Perun Limassa ja ne kestävät 2 viikkoa. Pariisissa vuoden kuluttua pidettävässä COP21-osapuolikokouksessa on tarkoitus sopia kattavasta ja tasapuolisesta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta, joka astuisi voimaan vuonna 2020 Kioto 2 -sopimusjakson päättyessä. YK:n sääntöjen mukaan sopimuksen neuvottelutekstien elementtien on oltava koossa puoli vuotta ennen Pariisin kokousta eli jo toukokuussa 2015, joten pian alkava Liman kokous on painoarvoltaan merkittävä lopullisen ratkaisun syntymisessä.

Lue myös: