Työssäoppiminen antaa nuorelle arvokasta työkokemusta

Elinkeinoelämä kampanjoi tänä keväänä nuorten työllistymisen puolesta. Keskustelussa on nostettu esiin muun muassa oppisopimus. Sen rinnalla on muitakin hyviä vaihtoehtoja, esimerkiksi työssäoppiminen.

– Työpaikalla tapahtuva opiskelu, työssäoppiminen, on tärkeä osa ammatillista koulutusta ja nuorelle usein sujuva reitti kesätyöhön tai työsuhteeseen, koulutusasiantuntija Mirja Hannula EK:sta sanoo.

Ammattiopintoihin kuuluva työssäoppimisjakso tarjoaa nuorelle usein ensimmäisen työkokemuksen sekä mahdollisuuden oppia ja osoittaa taitonsa työelämässä.

Etelä-Karjalan ammattiopisto Sampon opiskelija Topias Myllynen sai kesätyön hyvin hoidetun työssäoppimisjakson jälkeen.

Etelä-Karjalan ammattiopisto Sampon opiskelija Topias Myllynen sai kesätyön hyvin hoidetun työssäoppimisjakson jälkeen.

Hyvä työilmapiiri ja kunnolla hoidettu perehdytys ovat nuorelle työssäoppijalle tärkeitä.

– Kokemus siitä, että luotetaan ja saa vastuuta kannustaa kovasti, 17-vuotias Topias Myllynen Etelä-Karjalan ammattiopisto Sammosta kertoo.

Hän oli mukana Palkkaa nuori – pelastetaan Suomi! -kampanjan keskustelutilaisuudessa Lappeenrannassa huhtikuun puolivälissä.

Myllynen työskenteli elintarvikealan perustutkinnon opintoihin kuuluvalla kahdeksan viikon työssäoppimisjaksollaan Lappeenrannan Prismassa. Hän sai hyvää palautetta työssäoppimisestaan ja jakson päätteeksi lupauksen kesätyöpaikasta.

Eekoon asiakkuus- ja hallintopäällikkö Antti Heinonen tähdentää, että kaupan alalla nuorten työllistäminen on win–win-tilanne:

– Nuoret saavat työkokemusta ja töitä, ja kaupan ala tarvitsemiaan työntekijöitä.

Etelä-Karjalan osuuskauppa Eekoo tarjoaa kesätöitä yhteensä noin 300 nuorelle Etelä-Karjalassa sekä vuosittain työssäoppimispaikan useille sadoille ammatillisen koulutuksen opiskelijoille.

Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla ensimmäinen työkokemus kahden viikon kesätyöjaksolta tarjotaan vuodessa noin 100 nuorelle. Tänä vuonna yritys on lisäksi rekrytoinut 65 uutta työntekijää myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin.

– Työssäoppimisen merkitys kesätöiden kannalta on suuri, käyttötavarakaupan johtaja Risto Punkkinen Eekoosta sanoo.

Työssäoppiminen on opiskelua työpaikalla ilman työsuhdetta

Työssäoppinen eroaa oppisopimuskoulutuksesta siinä, että työssäoppija suorittaa opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua eli työssäoppimista työpaikalla ilman työsuhdetta.

– Työssäoppimisesta sovitaan koulutuksen järjestäjän ja työpaikan kesken kirjallisella sopimuksella. Opiskelijalle laaditaan työssäoppimisjaksoa varten oppimistavoitteet ja hänen osaamistaan myös arvioidaan. Oppisopimusopiskelija on yrityksen palkkalistoilla, kun taas työssäoppija saa opiskeluajaltaan opintotukea, Mirja Hannula selvittää.