Robotiikka lisää työpaikkoja ja inhimillisyyttä

24.11.2015

Robotiikka lisää työpaikkoja ja inhimillisyyttä

Robotiikkaan ja automaatioon liittyy kansalaiskeskustelussa paljon huolta ja peräti pelkoa. Niihin on liittynyt mielikuva ihmisten lomautuksista ja työttömyydestä. Robottien pelätään altistavan esimerkiksi hoitoa ja hoivaa tarvitsevat koneiden armoille. Tosiasiassa ne säästävät ihmistyövoimaa tehtäviin, joissa ihminen on konetta parempi, tehtäviin, joissa tarvitaan empatiaa ja luovuutta.

Näin todettiin tänään Suomen kolmansilla robottiviikoilla ja sama on todistettu myös useissa selvityksissä. Robottiviikon erityinen tavoite on kannustaa nuoria opiskelemaan ja työllistymään alalla.

Robotit tuovat teolliset työpaikat uusina takaisin

Ihmistyön turvallisuus ja viihtyvyys kasvaa, kun ”dirty and dangerous” tehtävät siirtyvät roboteille, kertoi tämän päivän Tulevaisuuden tehdas” -osuudessa esiintynyt toimitusjohtaja Nina Lehtinen Yaskawa Finland Oy:stä.

Hän kertoo, että teollisuudessa käytettävät robotit ovat tehokkaita, tarkkoja ja väsymättömiä kiivastahtisessa rutiinityössä. Inhimillisiä virheitä ei tule. Automaation avulla on näistä syistä pystytty pitämään Suomenkin kaltaisissa korkeiden työvoimakustannusten maissa yllä sellaista teollisuutta, joka ei olisi muuten ollut kannattavaa tai edes mahdollista.

Teolliset työpaikat tulevat lähivuosina uudistuneina takaisin, kun robottiteknologia kehittyy. Esimerkiksi USA:ssa tuotannon kotiuttaminen ylittää ennusteiden mukaan maasta poistuvien teollisten työpaikkojen määrän jo vuonna 2017 (Boston Consulting Group).

Uuden sukupolven robotit ovat Lahtisen mukaan kannattavia myös lyhyempien sarjojen  ja  jopa yksittäisluontoisissa tehtävissä.

– Ihminen ja robotti ryhtyvät tekemään entistä enemmän yhteistyötä samassa työtilassa. Robottijärjestelmää voidaan jatkossa vapaasti siirtää työtilojen välillä.

Digitalisaatio liittyy tulevaisuudessa kaikkiin tuotteisiin ja palveluihin

Robotiikan ja automaation kehittämisen mukana syntyy myös uusia työpaikkoja. Automatiikka etenee teollisuuden lisäksi myös palvelualoille, kuten terveydenhoitoon, koulutukseen, siivoukseen, kotitalouksiin, liikenteeseen ja ilmailuun.

– Sellaista tuotetta tai palvelua ei yksinkertaisesti ole, jota ei digitalisointi tai automaatio kosketa tulevaisuudessa, Lehtinen väittää.

Vuonna 2013 robottipopulaatio kasvoi globaalisti 13 % ja pelkästään Kiinassa markkina kasvoi lähes 40 %. Robotit ja niiden sovellutukset kehittyvät vauhdilla. Robotit tulevat päivä päivältä paremmiksi niin kognitiivisilta kyvyiltään, fyysisiltä ominaisuuksiltaan kuin kyvyiltään tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa.

Konsulttitoimisto McKinsey arvioi, että robotisaation taloudelliset vaikutukset saattavat olla kymmenen vuoden sisällä jopa 6,4 triljoonaan dollaria. Vaikutukset syntyvät paremmasta terveydestä, uusista tuotteista sekä uusista tavoista tehdä tuotteita.

******************

Maanantaina 23.11.2015 ministeri Kimmo Tiilikainen avasi historian kolmannen robottiviikon Airo Islandilla Helsingin Viikissä. EK on mukana yhteistyökumppanina ja osallistuu viikon ohjelmaan. Perjantaina 27.11. EK:n asiantuntija Marita Aholla on puheenvuoro aiheesta Robotiikka ja kestävä kehitys – muuttuvat osaamistarpeet.

Robottiviikko: http://roboticsfinland.fi/robottiviikko.html

Kuva: Macor, 123rf.com