EK toivottaa rentouttavaa kesää – lue Jan Schugkin vinkit lomaelvytykseen!

23.06.2016

Lue EK:n asiantuntijalääkärin Jan Schugkin vinkit kesälomaan, joka elvyttää voimavarat ja mahdollistaa aikanaan luonnikkaan paluun arkeen.

Miksi pidämme lomaa? Koska se on kivaa? Koska siihen on varaa? Varmasti niinkin, mutta lomalla on myös tärkeä palautumista ja voimavarojen uudistamista palveleva tarkoitus.

Lyhyesti sanottuna: suurimmalle osalle meistä loma on tarpeen.

Palautuminen alkaa käytännössä silloin, kun ihminen lakkaa tekemästä – mutta myös ajattelemasta – työtään.

Fyysinen palautuminen tarkoittaa lepoa, jonka aikana kulutetut fyysiset voimavarat korvautuvat.

Henkistä palautumista edistävät tutkimusten mukaan parhaiten irrottautuminen, rentoutuminen, taitojen hallinta ja tekemisen kontrolli vapaa-ajalla.

Mitä nämä neljä termiä tarkoittavat lomalaiselle?

Irrottautuminen tarkoittaa tilaa, jossa lomalainen ei mieti työasioitaan, vaan pystyy sulkemaan ne pois mielestään.

Rentoutuminen onnistuu esimerkiksi leväten, lukien, luonnossa liikkuen tai vaikkapa musiikkia kuunnellen. Olennaista on kiireettömyys ja stressittömyys.

Taitojen hallintaa edesauttaa loman viettäminen tavalla, joka tarjoaa haasteita, mutta myös onnistumisen kokemuksia. Tämän kehittävän tekemisen olisi hyvä olla mahdollisimman erilaista kuin oma työ.

Tekemisen kontrolli taas tarkoittaa sitä, että lomalainen ei suorita lomaa jonkun muun laatiman suunnitelman mukaisesti, vaan voi itse päättää mitä ja milloin hän lomallaan tekee.

Väijyvätkö työasiat päässä?

Lomasta saa eniten irti harrastamalla itselleen mieluisia asioita. Se ei tarkoita, ettei lomalla saisi rasittaa itseään ja tehdä työtä. Päinvastoin, sopiva fyysinen rasitus on jopa suotavaa etenkin fyysisesti kevyttä työtä tekeville konttorirotille!

Olennaista on, että nauttii siitä mitä tekee, eikä nauttimisessa ole mitään sääntöjä. Toiselle mökkiremontti voi olla helvetti, mutta yhtälailla löhöily aurinkovarjon alla saattaa olla puuhapetelle silkka rangaistus.

Jääkö loman palauttava vaikutus toteutumatta, jos kaikista kielloista huolimatta kuitenkin ajattelee työtään ja katsoo välillä, mitä sähköpostiin on kertynyt?

Ei jää, jos pitää työstään, eikä työasioiden ajattelu ahdista. Jää, jos kokee työasiat kuormittavina ja negatiivisina.

Lomalaisen kannattaa olla rehellinen itselleen ja toimia niin kuin parhaaksi näkee. Työasiat saa tarvittaessa jätettyä mielestään kirjaamalla keskeneräiset työt muistiin odottamaan loman päättymistä.

Palautumista edistää myös se, jos onnistuu jättämään ensimmäiseen pientä väljyyttä lomalta paluun jälkeiseen viikkoon. Asiantuntijat suosittelevatkin, että lomalta paluu kannattaisi ajoittaa vaikkapa keskiviikkoon, jolloin ensimmäinen työviikko jää sopivasti vajaaksi.

Reissuun! Kaappien siivous odottaa kyllä…

Pitääkö lomalla aina lähteä jonnekin? Kyllä! Lomalaisen kannattaa lähteä liikkeelle omista vakiympyröistään, sillä niissä häntä väijyvät siivoamattomat kaapit, rispaantuneet tapetit ja järjestämättömät valokuva-albumit.

Koko lomaa ei tietenkään tarvitse viettää matkaillen, mutta jo viikon reissu tekee kummia. Lomamatka kannattaa kuitenkin suunnitella huolella, sillä tutkimusten mukaan lomamatka edistää lomalaisen onnellisuutta kotiinpaluun jälkeen vain, jos matka oli onnistunut ja rentouttava.

Loman ihanteellisesta pituudesta on monta näkemystä. Toiset suosittelevat pitkää yhtäjaksoista lomaa, toiset loman jaksottamista tasaisesti ympäri vuoden.

Pidempi yhtenäinen lomajakso on sitä perustellumpi, mitä kuormittuneempi henkilö on ollut. Lomaa kannattaa kuitenkin porrastaa hieman myös kesälomakauden ulkopuolelle niin, että muun vuoden aikana saisi pidettyä yhden noin viikon mittaisen lomajakson ja muutamia pitkiä viikonloppuja.

Lomapätkät on hyvä ajoittaa tauottamaan erityisen hektisiä työjaksoja.

Loma on sopivan pituinen silloin, kun tuntee palautuneensa ja on taas mukava lähteä töihin.

Jos työhön paluu ei pidemmänkään loman jälkeen innosta, on syytä pohtia, tuliko loma sittenkään vietettyä onnistuneesti vai onko ehkä niin, että nykyinen työsi ei kenties olekaan se todellinen unelmatyösi. Jos jälkimmäinen vaihtoehto on totta, edessä on vaihto – joko työpaikan tai oman asenteen.


Jan Schugkin 5 vinkkiä palauttavaan lomanviettoon:

  1. Malta irtautua, listaa keskeneräiset työt odottamaan lomalta paluuta ja valmistele lomalta paluu etukäteen.
  2. Lähde pois arkiympyröistäsi, ainakin osaksi lomaa.
  3. Suunnittele lomasi, mutta älä ylisuorita. Ennen kaikkea: älä anna kenenkään muun suunnitella lomaasi puolestasi, vaikka perhe-elämä aina kompromisseja vaatiikin.
  4. Tee lomalla jotakin ihan muuta kuin mitä teet työksesi. Rasita ruumistasi, jos käytät työssä vain päätäsi; ravitse päätäsi, jos työsi kuormittaa pääasiassa ruumistasi.
  5. Älä lataa liikaa odotuksia lomaan, vaan huolehdi päivittäisestä palautumisesta pitkin vuotta.