Neljä vuosikymmentä tutka päällä Brysselissä

23.12.2014
Janica Ylikarjula

Janica Ylikarjula, EK

Elinkeinoelämän EU-edunvalvonnasta keskusteltaessa voi hyvällä syyllä ylpeänä todeta, että suomalaiset yritysjohtajat ovat olleet tässä asiassa edellä aikaansa. EK:n Brysselin toimisto nimittäin täytti tänä vuonna kunnioitettavat 40 vuotta. Suomen EU-jäsenyyden 20-vuotista taivalta juhlitaan ensi vuonna.

Suomalaiset teollisuusjärjestöt ottivat ensimmäisen kontaktin Brysseliin jo 1920-luvulla. Silloin pohjoismailla oli yhteinen edustusto kansainväliseen työjärjestöön (ILO), joka myöhemmin muutti Geneveen.

Suomen vientiteollisuuden kiinnostuksen kasvaessa länsi-integraatiota kohtaan teollisuuden järjestöt lähettivät tarkkailijoita Brysseliin ottamaan selvää, mitä ”EEC:n päämajassa” tehdään. Suomen elinkeinoelämällä on ollut pysyvä läsnäolo Brysselissä jo 1970-luvulta, sillä Suomen Teollisuuden Keskusvaliokunta STK, Teollisuusliitto ja Metsäteollisuuden Keskusliitto perustivat sinne yhteisen toimiston vuonna 1974.

EK:n edeltäjien toimistoa pyöritettiin Brysselissä monta vuotta yhden henkilön voimin. Aktiivisuudessa tapahtui merkittävä harppaus eteenpäin toiminnan laajentuessa 1990-luvulla, kun ETA- ja EU-jäsenyydet alkoivat häämöttää.

Syksyllä EK:n Brysselin toimiston entiset vetäjät kokoontuivat Helsinkiin lounaalle. Keskusteluissa pääpaino oli EU:n tulevaisuudessa. Samalla oli kuitenkin mielenkiintoista jutella toimiston roolin muuttumisesta neljänkymmenen vuoden aikana.

Alkuaikoina ei puhuttu lainkaan edunvalvonnasta, vaan solmittiin kontakteja ja rakennettiin luottamusta. Lobbaamista tapahtui pikemminkin kotimaahan päin. Toimistolla vieraili paljon suomalaisryhmiä, joille kerrottiin, mistä EU:ssa on kyse ja miksi siitä pitäisi olla kiinnostunut.

Vuoden 2014 lopussa toimintaympäristö näyttäytyy hyvin toisenlaisena: EU:ssa vallitsee taloutta ja geopolitiikkaa koskeva suuri epävarmuus ja merkittävänä haasteena on voittaa takaisin kansalaisten luottamus. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker onkin todennut, että seuraavat viisi vuotta ovat ratkaisevia Euroopan tulevaisuuden suunnan kannalta.

EK:n hallituksen väistyvä puheenjohtaja Ilpo Kokkila totesi EK:n Brysselin toimiston jouluvastaanotolla, että jatkossa EK tulee sanomaan EU-keskusteluissa yhä vähemmän ”ei” ja entistä enemmän ”kyllä”. Suomalaisten yritysten ääni saadaan parhaiten kuuluviin yhteistyöllä ja ratkaisukeskeisellä edunvalvonnalla.

Janica Ylikarjula
päällikkö, EK:n Brysselin toimisto