Tutkimus selvittää yrityksiin ja niiden työntekijöihin kohdistuvaa rikollisuutta

19.01.2018

Yrityksiin ja niiden työntekijöihin kohdistuva rikollisuus on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Rikollisuus ja häiriökäyttäytyminen aiheuttavat kustannuksia ja haittoja liiketoiminnalle sekä heikentävät henkilöstön turvallisuutta ja työssä viihtymistä.

Helsingin yliopisto toteuttaa vuonna 2018 järjestyksessä toisen kansallisen yritysuhritutkimuksen. Tutkimuksessa kartoitetaan erityisesti vähittäiskaupan sekä matkailu- ja ravintola-alan toimipisteisiin ja niiden työntekijöihin kohdistuvia rikoksia. Tutkimuksessa selvitetään muun muassa yrityksiin kohdistuvia varkauksia ja vahingontekoja sekä työntekijöiden työssään kokemia väkivalta- ja uhkatilanteita. Tuloksia käytetään yritys- ja työturvallisuuden kehittämiseen, seurantaan ja tutkimukseen.

Tutkimus toteutetaan puhelinhaastatteluina alkuvuodesta 2018. Haastattelut suorittaa Kantar TNS Oy Helsingin yliopiston toimeksiannosta. Tutkimuksessa on mukana noin 3000 vähittäiskaupan sekä matkailu- ja ravintola-alan toimipaikkaa koko Suomen alueelta. Tutkimusta rahoittavat Työsuojelurahasto, oikeusministeriö ja sisäministeriö.

Johtava asiantuntija Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitosta on hankkeen ohjausryhmässä ja hän suosittelee yrityksille tutkimukseen osallistumista.

Lisätietoja tutkimuksesta: