Avoimuusrekisteri-info jäsenyrityksille 27.2.2024

Avoimuusrekisteriin rekisteröityminen alkoi 1.1.2024 ja vaikuttamistyöstä on raportoitava 1.4.2024 alkaen  mitä yritysten pitää ottaa huomioon?

Lobbaamista koskevat rekisterit ovat yleistyneet eri maissa viime vuosina, ja niiden tarkoituksena on parantaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä, torjua epäasiallista vaikuttamista ja vahvistaa kansalaisten luottamusta. Esimerkiksi Euroopan unionin tasolla tapahtuvaa lobbaamista voi tarkastella EU:n avoimuusrekisteristä.

Suomen avoimuusrekisterilaki (430/2023) tuli voimaan 1.1.2024. Suomen avoimuusrekisteri perustuu vaikuttamista harjoittavan toimijan (yritys, etujärjestö, yhdistys) omaan rekisteröitymiseen ja omaan ilmoitukseen vaikuttamistoiminnassaan. Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) tarkastaa ja valvoo ilmoitusvelvollisuutta ja rekisteriin tehtäviä ilmoituksia.

Velvollisuus rekisteröityä avoimuusrekisteriin ja raportoida vaikuttamistoiminnasta koskee myös yritystä, joka harjoittaa itse muuta kuin pienimuotoista vaikuttamistoimintaa (enemmän kuin viisi yhteydenottoa vaikuttamistoiminnan kohteisiin vuodessa).

Tule linjoille kuulemaan tarkemmin, milloin yrityksesi vaikuttamistoiminta ylittää pienimuotoisen vaikuttamistoiminnan kynnyksen, ja miten avoimuusrekisteriin tulee tällöin rekisteröityä ja raportoitava vaikuttamistoiminnasta. Aiheesta teille kertovat EK:n lainsäädäntö ja hallinto -vastuualueen johtaja Tommi Toivola ja yrityslainsäädännön asiantuntija Peppiina Huhtala.

Ilmoittaudu mukaan alla olevasta painikkeesta. Saat ilmoittautumisen yhteydessä vahvistusviestin josta voit poimia talteen kalenterimerkinnän ja webinaarin liittymislinkin. Webinaarin tallenne lähetään kaikille ilmoittautuneille.

Tapahtuman tiedot

Ajankohta

27.02.2024, 14:00 – 15:00

Sijainti

Microsoft Teams live -webinaari