Jyri Häkämies ja Jorma Turunen: Elinkeinoelämän oppilaitokset ovat koulutuksen yksi kivijalka

Elinkeinoelämä pitää tärkeänä, että ammatillisen koulutuksen uudistuksessa turvataan elinkeinoelämän omien oppilaitosten toimintaedellytykset. Erinomaisia tuloksia on saavutettu muun muassa Turussa Meyerin telakan oppilaitoksella, joka kouluttaa huippuosaajia vaativiin meriteollisuuden tarpeisiin.

– Jotta meriteollisuus voi säilyä ja kehittyä Suomessa, tarvitaan osaavaa henkilöstöä. Tämä on kriittinen kysymys ja edellyttää, että koulutus palvelee joustavasti yritysten alati kehittyviä tarpeita. Tätä juuri Meyerin oppilaitos tekee, tähdentävät telakalla vierailleet EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Häkämies ja Turunen muistuttavat, että ammatillinen koulutus ei voi siirtyä tulevien itsehallintoalueiden tehtäväksi. Koulutustarjontaa tulee tarkastella valtakunnallisesti ja eri toimialojen näkökulmasta.

– Ammatillisen koulutuksen on vastattava tehokkaasti ja entistä ketterämmin elinkeinoelämän osaamistarpeisin. Elinkeinoelämä haluaa olla tiiviisti mukana koulutuksen kehittämisessä, toimitusjohtajat tähdentävät.

Opetus- ja kulttuuriministeriön yhtenä kärkihankkeena on ammatillisen koulutuksen reformi. Se on elinkeinoelämän näkökulmasta erittäin tärkeä. Uudistuksen läpivienti on varmistettava, ja sitä on vietävä eteenpäin tiiviissä yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.

Lisätiedot:

Apulaisjohtaja Mervi Karikorpi, Teknologiateollisuus, puh. 09 192 3348
Asiantuntija Mirja Hannula, EK, puh. 09 4202 2232

Kommentit 2

2 vastausta artikkeliin Elinkeinoelämän oppilaitokset ovat koulutuksen yksi kivijalka
  1. Ari Rajamäki sanoo:

    Ilman muuta näin. Toivottavasti viesti menee myös opetusministeriön virkamiesten ja poliitikkojen jakeluun, koska alan henki tuntuu olevan, että tutkinto tuntuu olevan ainoa autuaaksi tekevä asia. Telakan oppilaitoksesta valmistuu työsuhteeseen, jonka luulisi tässä tilanteessa olevan tärkeintä.

  2. Juha Ojala sanoo:

    Juuri näin. Ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan joustavuutta, kilpailua ja ketteryyttä, jotta elinkeinoelämän nopeastikin muuttuviin tarpeisiin pystytään vastaamaan. Yksityiset koulutuksen järjestäjät täydentävät tehokkaasti alaa. Yksityiskohtaisen sääntelyn reipas purkaminen on myös tarpeen.

Kommentoi