Työmarkkinakeskusjärjestöjen Työstä työhön -esitykset kehysriiheen

26.03.2018

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat yhdessä valmistelleet kehysriiheen ehdotukset, joilla helpotettaisiin ja nopeutettaisiin uuden osaamisen hankkimista työuran aikana. Samalla tuettaisiin työllisyysasteen nostamista ja Suomen kilpailukykyä.

Järjestöt korostavat osaamisen ja jatkuvan oppimisen merkitystä. Siksi ne ehdottavat toimenpiteitä muun muassa rakennemuutosaloilla ja -tehtävissä toimivien henkilöiden työllistymisen tueksi. Lisäksi järjestöt vetoavat työvoima- ja koulutuspalvelujen varmistamiseksi ja uudistamiseksi maakuntauudistuksessa.

Järjestöjen ehdotukset:

1. Uudelle uralle; ammatillisen osaamisen pilotti henkilöille, jotka työskentelevät rakennemuutosaloilla ja -tehtävissä

Luodaan malli, jossa työntekijä pääsee uuden uran ja opintojen alkuun nykyisiä ammatillisia tutkinnon osia lyhyemmällä koulutuksella. Pilotissa hyödynnetään kumppanuuksia oppilaitosten sekä julkisten- ja yksityisten työvoimapalvelun tarjoajien kesken.

2. Työ- ja elinkeinoministeriön digitalisaatio- ja tekoälykoulutusohjelma

Luodaan osaksi ns. kasvupalvelukoulutusta ennakoiva koulutusmuoto, joka samanaikaisesti TKI-toiminnan kanssa varmistaa henkilöstön uudistuvan osaamisen. Ensimmäisessä vaiheessa käynnistetään digitalisaatio- ja tekoälyohjelma yritysten ja julkisen sektorin työnantajien/-tekijöiden tulevaisuuden osaamisen varmistamiseksi. Ohjelmalla vahvistetaan korkeakoulutuksen ja työnantajien kumppanuutta sekä laaja-alaista osaamista erityisesti korkeakoulutetuille.

3. Oikeus riittäviin palveluihin on varmistettava maakuntauudistuksessa

Julkisten työvoimapalvelujen siirtäminen työvoima- ja elinkeinohallinnolta maakunnille on toteutettava tavalla, joka turvaa palvelujen laadun, vaikuttavuuden ja yhdenvertaisuuden koko maassa. Julkisten työvoimapalvelujen tulee huolehtia kasvupalvelukoulutuksesta ja ohjauksesta työvoimakoulutukseen. Järjestöt ehdottavat, että alueellisia työllisyyskokeiluja jatketaan vuoden 2019 loppuun ja kokeiluista saatavia kokemuksia ja kehitettyjä toimintamalleja hyödynnetään työvoimapalvelujen kehittämisessä.

4. Osaamisen digipalvelut

Järjestöt ehdottavat Osaamismerkkijärjestelmän kehittämistyön käynnistämistä digiosaamisen pilotilla. Osaamismerkkien tavoitteena on tehdä työssä, koulutuksessa ja arjessa hankittu osaaminen näkyväksi ja hyödynnettäväksi muun muassa työnhaussa.

Lisätiedot:
johtava asiantuntija Mirja Hannula, EK
koulutus- ja työllisyysasioiden päällikkö Mikko Heinikoski, SAK
johtava asiantuntija Ida Mielityinen, Akava
asiantuntija, koulutus ja osaaminen Riina Nousiainen, STTK
kehittämispäällikkö Sirpa Sivonen, Kuntatyönantajat
neuvottelupäällikkö Oili Marttila, Kirkon työmarkkinalaitos
neuvotteleva virkamies Risto Lerssi, Valtion työmarkkinalaitos