Team Finland China Dayssa haettiin Suomelle bisnestä Kiinasta

08.05.2013

Kiinan markkinat tarjoavat suuria mahdollisuuksia Suomelle, mutta haasteitakin riittää. Team Finland China Dayssa keskittyi erityisesti cleantechiin.

Tekesin, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n, työ- ja elinkeinoministeriön sekä ulkoasiainministeriön järjestämä Team Finland China Day kokosi yhteen yli 300 kansainvälisen liiketoiminnan ammattilaista ja elinkeinoalan vaikuttajaa keskustelemaan Kiinan mahdollisuuksista ja yhteistyöstä Suomen ja Kiinan välillä.

Tilaisuuden avannut Tekesin pääjohtaja Pekka Soini muistutti Suomen ja Kiinan teknologiayhteistyön alkaneen vuonna 1986 Kiinan tiede- ja teknologiaministeriön MOST:n ja silloisen kauppa- ja teollisuusministeriön välisellä sopimuksella. Nykyisin Kiinassa toimii noin 400 suomalaista yritystä.

Innovaatiorahoituksen lisäksi Tekes tukee yritysten Kiinan liiketoiminnan kehittämistä erilaisten yhteistyöjärjestelyjen avulla. Tuorein esimerkki on Tekesin ja Kiinan ympäristöministeriön viime kuussa solmima aiesopimus, joka koskee Pekingin kaupungin ilmanlaatukysymysten ratkomista.

Shanghaissa Tekes on hiljattain käynnistänyt yhteistyön Fudanin yliopiston kanssa tukemaan suomalaisyritysten etabloitumista Kiinan markkinoille. Fudan – iLab -ohjelman ensimmäiseen vaiheeseen osallistuu viisi Tekesin asiakasyritystä.

Vihreä kasvu Suomen vientituotteena

–Kiinalla on kova halu uudistaa oma teollisuutensa globaalille huipulle, ei pelkästään laajentua ulkomaille. Ympäristöasiat on nostettu valtiojohtoa myöten tapetille ja Kiina haluaa kasvaa tulevaisuudessakin, mikä vaatii aivan uudenlaisia teknologioita ja toimintatapoja, sanoo Tekesin Pekingin yksikön päällikkö Kari Hiltunen.

–Kiinassa haasteet ovat suuret, mutta niin ovat mahdollisuudetkin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies korosti Kiinan poikkeuksellista potentiaalia suomalaisen cleantechin markkinana.

–Kiinan cleantech-markkinat ovat erinomainen tilaisuus Team Finlandille osoittaa voimansa suomalaisyritysten etabloitumisen vauhdittajana. Julkisen sektorin taustatuen merkitys korostuu Kiinan kaltaisessa vaativassa ja vieraassa toimintaympäristössä.

–Yritysten arvostamaa Team Finland -lisäarvoa on esimerkiksi tieto siitä, kuinka Kiinan sääntely- ja liiketoimintaympäristön ennakoidaan muuttuvan. Tämä lisää liiketoiminnan reagointikykyä sekä auttaa myös vaikuttamaan muutoksiin kauppapolitiikan tasolla.

–Jotta Suomi voi menestyä ankarasti kilpailuilla cleantech-markkinoilla, tarvitaan avointa mieltä, riskinottoa ja uusia avauksia.

Katso tilaisuuden esitykset:
https://tapahtumat.tekes.fi/event/teamfinlandchina