Koneen tehtaalla Meksikossa on nuorta voimaa ja innovaatioita

03.02.2014

Koneen tehtaan ja tuotekehitysyksikön työvoimaa leimaa nuoruus ja intomieli uusiin keksintöihin Meksikossa. Henkilöstöjohtaja Luiza Díaz kertoo, että koko kaksisataapäisen työporukan keski-ikä on 28 vuotta. Johtajat ovat vain muutamaa vuotta vanhempia.

Koneen Meksikon tehtaan työntekijöiden parissa tiedetään hyvin, että Kone nousi vuonna 2013  talouslehti Forbesin julkaisemalla maailman sadan innovatiivisimman yrityksen listalla sijalle 37, kun se vuonna 2012 oli sijalla 42. Kone on listalla jo kolmatta kertaa. Se on listan ainoa suomalainen yritys.

Meksikon tuotekehitysyksikössä tehdään työtä,  joka liittyy Koneen suureen kehitystarinaan. Se alkoi 1990-luvulla konehuoneettomasta hissistä, merkitsi vallankumousta hissien maailmassa ja antoi etumatkan Koneelle, koska hissin moottoria varten ei enää tarvittu tilaa ullakolla eikä kellarissa. Uusi hissin moottori asennettiin hissikuilun sisäpuolelle seinään. Siitä puhuttiin konehuoneettomana hissinä. Tämä vapautti tilaa ullakolta tai katolta. Arkkitehdit saattoivat suunnitella sinne asuntoja, saunan tai muita tiloja.

Muut hissiyhtiöt seurasivat perässä ja hissiteollisuuden yhdeksi johtotähdeksi tuli rakennustilan säästäminen. Lisää tilaa säästettiin, kun sähkötaulu ja muut laitteet koottiin yhteen huoltokomeroon. Tämä lyhensi huoltoaikaa, koska tarkastusta vaativat sähkölaitteet  olivat paremmin huoltomiehen ulottuvilla.

Lopulta huoltokomerokin poistui tilaa viemästä, kun sähkölaitteet sijoitettiin hissikuiluun ja hissien oven karmin huoltopaneeliin, johon huoltomies pääsee kätevästi käsiksi.

Koneen tuotekehitysyksikkö Meksikossa on yksi Koneen globaaleista tuote-kehitysyksiköistä. Siellä keskitytään erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoille suunnattuihin tuotteisiin. Meksikon tuotekehitysyksikön nuoren insinöörin Edy Christian Encinas Garcian työryhmä kehitti huoltopaneelista version Amerikan markkinoille.

Kun huoltomies tulee paikalle, hän avaa ovenkarmissa olevan vetolaatikon ja kaikki tarvittava on hänen silmiensä alla. Hän voi vaihtaa sulakkeita ja osia nopeasti ja kätevästi.

Johtaja Lopez naureskelee, että ei Edyssä ollut mitään ulkoisia neron merkkejä ollut.

– Hän oli hiljainen ja mietteliäs kaveri. Hän uurasti aluksi yksin keksintöjensä kanssa eikä puhut siitä paljon.

Tehtaalla kerrotaan, että kun Koneen seniorimmat kollegat saivat tietää, mitä Edy tekee, he epäilivät, että hän ei tule onnistumaan. Liian vaikeata, he sanoivat, mutta Edy yllätti.

Koneen tehtaan johtaja Gustavo Lopez kertoo innostuneena, että ensi vuonna Meksikon tehdas saa koetornin, jossa voi ajaa ylös ja alas hissillä ja kokeilla käytännössä kehitystyön tuloksia.

Lopez kertoo, että tehtaan koko tuotanto menee Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Hän kuvailee Yhdysvaltojen ja Meksikon välistä yhteistyötä teollisuuden kannalta erinomaiseksi.

– Nykyisin Meksiko ja Yhdysvallat ovat kuin samaa maata meidän kannaltamme ajatellen. Raja ei hidasta, vaan meidän rekkamme ajavat rajalta läpi nopeita kaistoja myöten.

Koneen tehdas sijaitsee maan pohjoisosissa Coahuilan osavaltiossa Torreónin kaupungissa, jossa asuu noin 650 000 ihmistä.

Torreón on Meksikon pohjoista aluetta melko lähellä Yhdysvaltain rajaa. Se on huumeiden kuljetusreitillä ja joutuu kärsimään ajoittain huumeliigojen väkivallasta. Huumeväkivalta johtuu siitä, että kartellien sotilaat käyvät keskenään sotaa huumereiteistä ja markkinoista. Ne eivät juuri neuvottele keskenään ja jaa markkinoita kuten sofistikoidummat rikolliset. Mutta väkivallan kanssa on pakko oppia elämään Meksikossa.

Tehtaan johtaja Gustavo Lopez toteaa helpottuneena, että tähän mennessä kenellekään Koneen työntekijälle ei ole sattunut mitään.

Miksi Meksiko?Meksikolainen stereotypia on tequilaa juova, ponchoon pukeutunut viiksiniekka sombrero päässä. Hän istuu aasinsa kanssa ja nojaa seinään ja katselee autiomaan kaktuksia.

Todellisuus on toinen.Tiesittekö, että meksikolaiset tekevät yli kolme kuukautta enemmän töitä vuodessa kuin suomalaiset? Meksikon työvoima on OECD-maiden työteliäintä. Meksikolaiset tekevät vuodessa 12 viikkoa enemmän töitä kuin keskimäärin OECD-maissa.

Meksikolaiset painavat töitä keskimäärin 2250 tuntia vuodessa, kun kaikkien järjestön maiden keskimääräinen työtuntimäärä on 1776 tuntia.Työvoiman halpuus on ulkomaalaisen tehdastuotannon kannalta merkittävä seikka.

Meksikolainen tekee työtä keskimäärin noin 600 euron kuukausipalkalla, kun kehittyneiden teollisuusmaiden keskikuukausipalkka on OECD:n tuoreen tilaston mukaan 2100 euroa.

Meksiko houkuttelee ulkomaalaisia sijoittajia ja tavaran valmistajia, koska sillä on maantieteellisesti strateginen sijainti Pohjois-Amerikan ja Etelä-Amerikan välissä. Meksikolla on yksi maailman laajimmista vapaakauppaverkostoista ja suuri 120 miljoonan väestö. Keskiluokka on vahvassa kasvussa.

Nuorta työvoimaa

Yksi Meksikon kilpailukykyä parantava asia on nuori väestö. Meksikolaisten keski-ikä on vain 27 vuotta. Meksikossa on vahva makrotalous, alhainen inflaatio ja suuret valuuttavarannot.

Mielenkiintoisia sektoreita suomalaisia yrityksiä sekä markkinoita ja tuotantoa ajatellen ovat konepaja-, kaivos- ja terveydenhoitoalat. Telecom on mielenkiintoinen, koska sen monopoleja ollaan purkamassa lainsäädännöllä. Cleantech on tärkeä kuten myös öljy- ja energia-ala.

Tehtaan johtaja Gustavo Lopez kertoo, että Torreónissa vallitsee mikroilmasto, joka on suotuisa karjan kasvattamiselle ja erityisesti maidon tuottamiselle. Meksikolainen maitojättiläinen Lala toimii täällä. Torreónin elinkeinorakenne perustuu maidolle ja maquiladora-teollisuudelle.

Tehtaalla oli suomalaisia töissä käynnistysvaiheessa ja sen jälkeenkin, mutta suomea ei ole puhuttu tehtaassa enää vuosikausiin.

Torreónissa on 20-30 tehtaan teollisuusalue, jolla on maquiladora-tehtaita kuten Wrangler, Hanes, Delphi, John Deere, ja Caterpillar. Gustavo Lopezin aikaisempi työpaikka oli juuri Caterpillar. Hän sanoo pitävänsä Koneen työilmapiiristä.

Maquilladora-tehtaita alkoi syntyä 1960-luvulla Yhdysvaltain ja Meksikon rajamaille. Ne olivat kokoonpanotehtaita, joihin tuli ulkomailta verovapaita valmistuskoneita, materiaaleja ja puolivalmisteita. Meksikolaiset tekivät vain kokoamistyön ja lähettivät valmiit jääkaapit, leivänpaahtimet ja muut mitä moninaisimmat tuotteet Yhdysvaltoihin. Nyt maquiladorat alkavat olla vanhanaikaisia, koska meksikolaiset haluavat ja osaavat tehdä kaiken alusta loppuun.

Niinpä nuorten insinöörien mielipuheenaiheita Koneen Meksikon tehtaalla on se, miten löytää laadukkaita paikallisia alihankkijoita . Näin säästäisi kuljetuskustannuksissa.

Teksti ja kuvat: Markku Saksa