EU:n elpyminen ei riitä kannattelemaan Suomen taloutta

Tavaraviennin arvo jäi helmikuussa kaksi prosenttia pienemmäksi kuin vuosi sitten, kertovat Tullin ennakkotiedot. Tämä kertoo varsin hyvin talouden kokonaiskuvasta, sillä esimerkiksi elinkeinoelämän luottamusindikaattorit ovat yhä alamaissa.

– Myönteistä sen sijaan on, että vienti Eurooppaan on piristymässä. Ennakoivat indikaattorit ovat olleet Euroopassa nousussa lähes vuoden ajan. Myös EU:n kokonaistuotannon ennakoidaan kasvavan tänä vuonna noin prosentin verran, sanoo EK:n ekonomisti Jouko Kangasniemi.

Suomen tavarakauppa EU:n ulkopuolelle on kuitenkin vähentynyt. Esimerkiksi Venäjälle vienti väheni tammikuussa 10 % vuoden takaisesta. Vienti Kiinaan, Intiaan ja Pohjois-Amerikkaan on myös laskusuunnassa.

Uhkana talouskasvun menetetty vuosikymmen

Valtiovarainministeriön tuore keskipitkän aikavälin ennuste kertoo, että kasvu jäisi vuosina 2014–2018 keskimäärin 1,3 prosenttiin vuodessa. BKT yltää vuoden 2008 tasolle vasta vuonna 2018 eli talouskasvun kannalta ollaan menettämässä kokonainen vuosikymmen.

– Myös Suomen kuluvan vuoden BKT-ennusteet ovat varovaisia, ja kasvu arvioidaan hyvin vaatimattomaksi. Talouden vähäinen elpyminen on nyt viennin piristymisen varassa, kun yksityinen kulutus on vaimeaa ja investoinnit laskusuunnassa. Nettovienti on myös kasvussa, sillä heikon kotimarkkinakehityksen myötä tuonti on vaimeaa, Kangasniemi sanoo.

 

Kirjoittaja

Kommentit

Kommentoi