Ilpo Kokkila: Askeleita eteenpäin, ei taaksepäin

06.06.2014

EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila sanoo, että nykymenolla Suomesta on tulossa Euroopan ongelmalapsi ja tarkkailuluokkalainen.

– Ei ole kovinkaan monta vuotta siitä, kun Suomea vielä katsottiin ylöspäin. Taloutemme elinvoimaisuutta ihailtiin ja valtiovarainministerimme palkittiin Euroopan parhaana, Kokkila muistutti eilen EK:n toimittajaseminaarissa Hämeenlinnassa.

– Nyt näkymät ovat mollivoittoiset ja talousviisaat ennustavat pitkää kituliaan kasvun aikaa, jos kasvua ollenkaan.

Kokkilan mukaan Suomen suunta ei käänny itsestään, vaan suomalaisten on itse käännettävä se. Yksi avain on joustavuuden lisääminen ja reagointinopeuden parantaminen. Joustavuutta tarvitaan lisää sekä yrityksissä, työelämässä että julkisessa hallinnossa.

– Työmarkkinoilla puhutaan paikallisesta sopimisesta, mutta oikeastaan pitäisi puhua paikallisesta yhteistyöstä. Työsuhteen pitäisi muuttua yhä enemmän työntekijän ja työnantajan yhteistyösuhteeksi.

Joustot ovat yritykselle tärkeitä, koska töitä pitää voida tehdä silloin kun niitä on, mutta myös ihmiset haluavat joustavuutta työaikoihinsa, jotta voivat huolehtia esimerkiksi lapsistaan tai iäkkäistä vanhemmistaan. Tai matkustaa kesämökille haravoimaan nurmikkoa ennen perjantairuuhkaa.

Sovitut uudistukset vietävä läpi määrätietoisesti

Kokkila löytää suomalaisesta työmarkkinajärjestelmästä valitettavan paljon vanhakantaisuutta ja muutosvastarintaa. Säännöksissä olisi runsaasti purettavaa, sillä aikamme huutaa notkeutta ja ketteryyttä.

– Keskitetyt sopimukset istuvat huonosti dynaamisen maailman tarpeisiin. Ne suorastaan vievät kehitystä taaksepäin. Taka-askeliin ei nyt kuitenkaan ole varaa.

Kokkila kaipaa parannusta myös työrauha-asioihin. Suomeen koetetaan yhtäältä houkutella uusia investointeja ja yrityksiä, mutta toisaalta esimerkiksi lukuisat laittomat lakot ja työtaistelu-uhkat antavat epävarman kuvan yhteiskunnastamme.

– Tulevissa minihallitusneuvotteluissa on tärkeintä, ettei oteta yhtään askelta taaksepäin, vaan jo sovitut rakenneuudistukset sekä sote-uudistus viedään määrätietoisesti käytäntöön.

Kokkila kiittelee hallituksen päätöstä yhteisöveron alentamisesta 20 prosenttiin.

– Tiedän, että se on otettu yrityksissä hyvin vastaan ja sillä on ollut myönteinen vaikutus investointipäätöksiin. Yritykset laskevat niitä hyvin tarkkaan. On tärkeää, että verotus on ennakoitavaa.

– Täysin maksuton keino, jolla myös voitaisiin vauhdittaa investointeja, on turhan lupabyrokratian purkaminen. Tälläkin hetkellä byrokratian rattaissa makaa hakemuksia useiden miljardien eurojen arvosta.

Kuva: Riitta Supperi