Peruskouluissa opitaan pian ohjelmoimaan

11.06.2014

Lapset pääsevät harjoittelemaan ohjelmoinnin alkeita peruskoulussa syksystä 2016 lähtien. Tuore julkaisu Koodi2016 valaisee opettajia ja opetusalan päättäjiä siitä, miksi ohjelmointi on tärkeää ja miten sitä voi opettaa. Yksi Koodi2016-hankkeen tukijoista on Teknologiateollisuus ry.

Teknologiateollisuudessa ollaan tyytyväisiä siihen, että ohjelmoinnin opetus tulee osaksi opetusta ensimmäiseltä luokalta lähtien vuonna 2016. Tietotekniikan vaikutus ja käyttö työelämässä voimistuu edelleen.

– EU-tason vuoteen 2020 kurkottavassa, nopean kasvun skenaariossa on laskettu, että ICT-osaamista tarvitaan nettona lähes miljoonassa uudessa työpaikassa. Meillä tulee siis olemaan iso tarve perusohjelmisto-osaamiselle. Osaamiseen perustuvassa yhteiskunnassa ohjelmoinnin alkeet kuuluvat jo ihan kansalaistaitoihin, sanoo Teknologiateollisuus ry:n johtaja Mervi Karikorpi.

Teknologiateollisuus korostaa tiedotteessaan, että ohjelmistokehityksen alkeiden oppiminen on hyödyllistä, päätyi mille toimialalle tai työtehtävään tahansa. On tärkeää, ettei ohjelmointi olisi vain rajatulle ryhmälle kuuluva taito.

Ohjelmoinnin opettaminen lapsille ja nuorille on välttämätöntä myös Suomen tulevaisuuden ja kilpailukyvyn kannalta. Ohjelmistoja sisältävät tuotteet ovat merkittäviä vientituotteita. Älykkäät, keskustelevat laitteet, tietojenkäsittely ja tietoliikenne mahdollistavat myös aivan uudenlaisten palvelujen ja ansaintamallien kehittämisen.

Teknologiateollisuudessa uskotaan, että teollinen Internet luo paljon uusia työpaikkoja ja liiketoimintamahdollisuuksia, joissa tietotekniikkataidot ovat avainasemassa.

– Ohjelmoinnin osaamisen perustaitojen lisäksi olisikin hyvä, että asiasta innostuneet opiskelijat voisivat jo peruskouluissa syventyä ohjelmointiin myös laajemmin. Tällaista pidemmälle etenevää ohjelmoinnin opetustahan voisi järjestää myös valtakunnallisella tai aluetasolla usean koulun yhteistyönä, Karikorpi ehdottaa.

www.teknologiateollisuus.fi

Kuva: Taloudellinen tiedotustoimisto TAT, Teemu Granström