Tapaamaan komissaaria? Muista ilmoittautua EU:n rekisteriin

20.02.2015

Euroopan komissio haluaa lisää avoimuutta yhteydenpitoon sidosryhmien ja edunvalvojien kanssa. Yksi tapa on kannustaa liittymään Euroopan komission ja parlamentin avoimuusrekisteriin.

Rekisteröitymistä edellytetään niiltä, jotka

  • haluavat tavata komissaareja, kabinettien jäseniä tai komission pääjohtajia ja
  • organisaatioilta, jotka haluavat käyttää puheenvuoron Euroopan parlamentin järjestämissä kuulemisissa.

EK:n Brysselin toimiston päällikkö Janica Ylikarjula kertoo, että EU-virkamiehiä on lisäksi neuvottu tarkistamaan, kuuluvatko heidän kanssaan tekemisissä olevat edunvalvojat rekisteriin.

– Lisäyhteydenpitoa rekisteröimättömien organisaatioiden kanssa voidaan rajoittaa.

Rekisterin tiedot täydennettävä 28. huhtikuuta mennessä

Komissio aikoo tehdä tänä vuonna oman ehdotuksensa pakollisesta edunvalvontarekisteristä, joka kattaa komission ja Euroopan parlamentin lisäksi myös neuvoston.

EU on uusinut tällä hetkellä voimassa olevaa avoimuusrekisterijärjestelmäänsä. Siinä edellytetään nyt muun muassa lisätietoa osallistumisesta EU:n komiteoiden, työryhmien tai vastaavien elinten toimintaan.

– Lisäksi on kerrottava, mitä lainsäädäntöehdotuksia seurataan, Janica Ylikarjula muistuttaa.

Avoimuusrekisterissä olevien on päivitettävä tietonsa 28.4.2015 mennessä vastaamaan uusia vaatimuksia.

Myös tietoja kokouksista julkistetaan

Komissio haluaa lisätä edunvalvonnan läpinäkyvyyttä myös julkistamalla tiedot kokouksista, joita pidetään komission jäsenten tai heidän kabinettiensa jäsenten ja organisaatioiden tai itsenäisten ammatinharjoittajien välillä.

Ilmoitusta edellyttävät kokoukset koskevat unionin päätöksentekoon ja toimintapolitiikkojen täytäntöönpanoon liittyviä asioita. Myös tiedot komission pääjohtajien ja edunvalvojien kokouksista on julkaistava.

Ilmoitettavia tietoja ovat kokouksen päivämäärä, paikka, komission jäsenen, kabinetin jäsenen tai pääjohtajan nimi, organisaation tai itsenäisen ammatinharjoittajan nimi sekä kokouksen aihe.

Tiedot julkistetaan vakiomuodossa komission jäsenten tai komission pääosastojen verkkosivuilla kahden viikon kuluessa kokouksesta.

Lue lisää:

Kuva: 123rf.com