EK ehdottaa koulutuksen digitalisaatioon 100 miljoonaa euroa vuodessa

EK ehdottaa, että tuleva hallitus aloittaisi digikouluhankkeen  ja myöntäisi sille sata miljoonaa euroa vuosittain muusta koulutuksen rahoituksesta tinkimättä. Digitalouden edellyttämiä valmiuksia, opetusmenetelmiä ja oppimateriaaleja kehittävä ohjelma koskisi kaikkia koulutusasteita.

– Yhteiskunnan ja elinkeinoelämän toiminnot digitalisoituvat ja sen vuoksi sen osaamista pitää vahvasti edistää kaikessa koulutuksessa, sanoo EK:n koulutusasiantuntija Satu Ågren.

– Tieto- ja viestintäteknologian monipuolinen hyödyntäminen oppimisessa ja opetuksessa vahvistaa oppilaiden luovuutta, valmiutta yhdessä tekemiseen, kriittistä ajattelua ja kansainvälisyyttä. Ne ovat kaikki taitoja, jotka korostuvat nopeasti muuttuvassa työelämässä.

Suomi on jäänyt jälkeen digitaalisuuden hyödyntämisessä opetuksessa

Selvitysten mukaan upeasta Pisa-menestyksestään kuuluisa Suomi ei kuitenkaan pärjää monille muille maille digitaalisuuden hyödyntämisessä opetuksessa.

– Kouluihin on kyllä hankittu viime vuosina uutta teknologiaa, mutta sen hyödyntäminen opetuksessa jää usein vähäiseksi tai yksipuoliseksi, Satu Ågren harmittelee.

– Niissä oppilaitoksissa, joissa opettajat ovat innostuneita ja sitoutuneita käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa opetuksessa, pystytään jo yhdistelemään luovasti uusia digitaalisia työvälineitä, sovelluksia ja oppimateriaaleja perinteisiin menetelmiin. Koulu- ja kuntakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria.

Avoimilla oppimisympäristöillä menestystä

EK:n koulutusasiantuntija Marita Ahon mukaan avoimia oppimisympäristöjä tarvitaan kaikille koulutustasoille.

– Muutamia vuosia sitten USA:ssa joukko maailman parhaita yliopistoja yhdisti voimiaan yritysten kanssa, hankki rahoitusta ja ryhtyi tarjoamaan verkossa kaikille avoimia massakursseja, ns. moocseja.

– Tällaisia tarvitaan myös Suomeen. Niukkoja resursseja ei saisi tuhlata päällekkäisyyksiin. Suomalaisten korkeakoulujen pitäisi jakaa työt ja luoda yhteinen sähköinen oppimisalusta. Parhaiten tämä toteutuisi opetus- ja kulttuuriministeriön riittävin kannustein.

Kommentit 3

3 vastausta artikkeliin EK ehdottaa koulutuksen digitalisaatioon 100 miljoonaa euroa vuodessa
  1. Aila Lindfors sanoo:

    Kyllähän koulussa on välineitä, mutta huollon puutteessa on opettajan kärsivällisyys koetuksella, kun kahdestakymmenestä koneesta on kuusi poissa pelistä ja omaan koneeseen saa jotain yhtä vaivaista piuhaa odottaa pari vuotta, että saisi äänen tietokoneesta luokan kaiuttimiin jne. jne. Mutta kun ei ole varaa palkata ATK-tukihenkilöitä kouluun. Meilläkin on neljä suurta koulua ja niissä vain yksi atk-hemmo. Koneet ja laitteet kovassa käytössä ja lopulta ei, kun opettajan pinna palaa turhien teknisten ongelmien kanssa ja palataan vanhaan, mutta varmaan teknologiaan, joka toimii. Kun oppitunnit on muutenkin minimissä, ei aikaa kerta kaikkiaan voi käyttää toimivien laitteiden metsästykseen ja huonosti toimivien kanssa sähläämiseen. Kun meillä oli kaksi atk-hemmoa, oppilaani viettivät suurimman osan ajasta koneilla ja tekivät itsenäisesti omia juttujaan. Nyt on palattu pitkälti vanhaan, kun on vain yksi atk-hemmo ja entistä hänellä enemmän töitä kuin millään pystyy tekemään.

  2. Anne Ruotsalainen sanoo:

    En usko millään, että kunnat ja oppilaitokset saataisiin käyttämään mitään yhteistä oppimisalustaa. Sen sijaan uskon, että kaikille yhteinen ja yhteisöllinen oppimateriaalipankki voisi olla mahdollista. Sellainen taitaa olla jo tuo kuntien Edustore, joka on otettu jo laajasti eri kunnissa käyttöön.

  3. Jarkko Moilanen sanoo:

    Ei me mitään yhtä kauppapaikkkaa tarvita vaan useita. Monopolit on aina innovaatioiden tappajia.

Kommentoi