Budjetti luo edellytykset kasvun käynnistymiselle

Hallituksen budjettiesitys on tehty odotettuakin heikommassa talousympäristössä ja työttömyyden kasvaessa. Käänne työllisyydessä tarvitaan ehdottomasti. Palvelut on saatava vauhtiin ja vienti vetämään.

Hallitus pyrkii hillitsemään velkaantumista ja samalla tukemaan kasvua rakenneuudistuksilla sekä kilpailukykyä korjaavilla toimilla. Tavoite on oikea.

– Vaikka leikkaukset ovat monille kipeitä, ne ovat kuitenkin välttämättömiä pitkän ajan kasvuedellytysten kannalta. Talouden suunta on saatava kääntymään ajoissa ennen kuin väestön ikääntymiseen liittyvät menot alkavat kasvaa rajusti. Nyt tehdyillä päätöksilläkään ei vielä pystytä varmistamaan julkisen talouden velkakestävyyttä, tähdentää johtaja Jussi Mustonen EK:sta.

Mustonen muistuttaa, että velkaantumiskehityksen oikaisu edellyttää onnistumista myös hallituksen kaavailemissa rakenneuudistuksissa. Sote-uudistusta on vietävä eteenpäin määrätietoisesti ja siten, että tehokkuushyödyt todella saavutetaan. Uudistus ei saa johtaa tuloverotuksen kiristymiseen.

– Kuntien tehtävien karsimista ja sääntelyn yksinkertaistamista on jatkettava koko hallituskauden. Myös kilpailukykyä parantavan työelämäpaketin sujuva läpivienti on välttämätöntä, jotta talous ja työllisyys saadaan käännettyä kasvuun.

Verotuksen keventäminen työtulovähennyksen avulla pieni- ja keskituloisilta on myönteistä. Sen sijaan hallitus nostaa ylintä pääomatuloveroprosenttia ja alentaa solidaarisuusveron alarajaa. Tämä kiristää verotusta vastoin hallitusohjelman linjausta, mutta vaikeassa taloudellisessa tilanteessa hallituksella ei ilmeisesti ollut muita vaihtoehtoja.

Kommentit 1

Yksi vastaus artikkeliin Budjetti luo edellytykset kasvun käynnistymiselle
  1. Sami Paajanen sanoo:

    Hallitus ottaa edelleen velkaa ja suomi velkaantuu. Nykyiset hallituksen säästötoimet jotka kohdistuvat palkansaajiin ovat epärealistisia. Sairasajan karenssi ja omavastuun osuus on väärin. Se on kohtuuton jo siksi, että se ei koske kansanedustajia. Heidän tulisi olla esimerkkejä. Hallituksen toimia tulisi huikan tällä tasolla jo osata problematisoida. Työnkustannuksia laskemalla voidaan varmasti osittain lisätä työtä, mutta se ei ratkaise yksin kaikkea. Ihmiset tarvitsevat oikeasti rahaa kun he käyvät ostamassa ruokaa. Työtä kai tehdään sen eteen, että siitä saadaan hyvä korvaus. Reaaliansioiden laskeminen ei poista työttömyyttä ja nosta vientiä. Se synnyttää vain vihaa, katkeruutta ja pahentaa henkistä ilmapiiriä. Jos työntekijöiden palkan pienentäminen olisi ratkaisu, tulisi päätuloveroprosenttia nostaa vähintää tuplasti. Kuten tiedämme mitä se synnyttäisi. Toivottavasti me emme ole synnyttämässä sitä nyt palkansaajien puolella.

    Kiitos ajatuksista ja hyvää syksiy jatkoa.

Kommentoi