EK:n jäsenyrityksissä satatuhatta lakkoilijaa

EK:n jäsenyrityksistä keräämien tietojen mukaan noin 97 000 palkansaaja osallistui perjantaina työtaisteluihin eri puolilla Suomea.

Elinkeinoelämän keskusliiton yrityksistä keräämät tiedot kertovat, että useilla toimialoilla hyvin harvat osallistuivat poliittiseen lakkoon, jossa vastustettiin maan hallituksen toimia Suomessa tehtävän työn kilpailukyvyn parantamiseksi.

Johtaja Ilkka Oksalan mukaan valitettavan poikkeuksen tästä pääsäännöstä muodostivat erityisesti paperimiehet ja ahtaajat.

AKT:n, Paperiliiton ja Puuliiton jäsenet ovat olleet lähes poikkeuksetta työtaistelussa. Teknologiateollisuuden mukaan lakkoihin on osallistunut heidän yrityksissään noin 20 000 alan työntekijää. Sen sijaan esimerkiksi kemian prosessiteollisuudessa tuotanto on ollut pääosin käynnissä.

EK:n jäsenyrityksissä työntekijöitä on yhteensä noin miljoona. Näistä siis joka kymmenes (9,7%) osallistui lakkoon.

SAK:n tiedotteen mukaan lähes 300 000 palkansaajaa eri puolilla Suomea osallistui mielenilmaukseen.

– Kun ottaa huomioon, että valtion henkilöstöstä lakkoon osallistui vain nelisenkymmentä työntekijää ja että lakkoiluaktiivisuus kuntasektorilla on selkeästi yksityistä puolta alempi, on selvää että SAK:n ilmoittama luku on vahvasti liioiteltu, toteaa Oksala.

Kuva: STT-Lehtikuva

Lisätietoja

Kommentit 6

6 vastausta artikkeliin EK:n jäsenyrityksissä satatuhatta lakkoilijaa
 1. Ossi sanoo:

  Tällä jaetaan taas rahaa pohjattomiin taskuihin pitäisi laittaa joku haittavero periaatteella jos saat helpotuksia etkä palkkaa lisää Duunareita niin maksat ja KALLIISTI MUISTAKAA VALTION PETOS ON RIKOS. Tarvitaan uusi puolue politiikkaan joka lopettaa NÄMÄ TÖRKEÄT VARKAUDET

 2. Herman Melville sanoo:

  Suomessakin on visusti varottava leikkaamasta palkkoja.Jos leikataan vahingossa liikaa etenkin pieni ja alemman keskiluokan palkkoja voi tapahtua iso katastrofi. Ihmiset downshiftaavat totaalisesti elämäänsä. Ovat jo aloittaneetkin. Alkaa kaikenlainen pihistely. Ei käytetä palveluja. Ei osteta mitään ylimääräistä. Tehdään kaikki jos mahdollista itse. Kerätään jatkuvaa puskuria pahapäivän varalle. Yhteiskunta ajautuu syvälle lamaan. Mullan sisään. Palataan 70-luvun ajattelutapaan. Tulee negatiivinen kierre. Yrityksiä rupeaa menemään nurin, kun ihmiset pelkäävät ja eivät kuluta rahojansa. Sen ymmärtää, että työttömät venyttävät pennejänsä. Jos vielä työssä käyvät alkavat ylenmääräisen pihistelyn, niin soppa on valmis. Suomessa on keskustelu maan taloudesta lähtenyt vaarallisille urille. Talouden asiat harvoin ovat yksiselitteisiä. Parempi nyt keskustella asiat kunnolla ettei tehdä hätiköityjä päätöksiä!! Ei tässä kenenkään kasvot mene vaikka asiat funtsitaan läpikotaisin. Asiat pitää katsoa joka kantilta.

 3. Alex Masalin sanoo:

  Uskomatonta miten AY liike on saanut nämä ihmiset lumoihinsa tälläisena suurtyöttömyyden aikana. Tällä tavallako suomi heidän mielestään nousee.

 4. Teppo Laakkonen sanoo:

  Ay-liike ei ole sen pahempi silmänkääntäjä kuin muutkaan pelurit. Hallitus vetää kyllä nyt vallan iso bluffia. Myy osatotuutta ja omaa uskomustaan talouden tervehdyttämiseksi. Etenkin pääministerimme osaa nämä metkut. EK on vetäytynyt toviksi sivuun katsomaan miten peli etenee. Se on osa pelitaktiikkaa. Oma näkemykseni on, että leikkaamalla ei tehdä kuin hallaa maan taloudelle. Perusteluja 1) ostovoima heikkenee kun ihmisten (pienituloiset/keskituloiset) käteen jää vähemmän rahaa. Palvelujen käyttö vähenee. Pihistellään kaikin tavoin. Ylireagoidaan ja ruvetaan säästämään sukan varteen pahan päivän varalle. Tehdään jutut itse. 2) ihmiset eivät ota enää pankista lainaa omiin hankkeisiinsa. Jos ei oteta lainaa pankista, niin ei mennä kauppaan ostamaan uutta autoa, venettä tai ruveta rakentamaan OK-taloa. Se, että ei oteta lainaa pankista omiin hankkeisiin on suurin uhka maan taloudelle. Pankkijärjestelmä ”taikoo” uutta rahaa tyhjästä ihmisten käyttöön kun kirjoitetaan pankissa lainapaperi. Tällä tavalla nyky-yhteiskunta pyörii länsimaissa. Se, että siirretään rahaa kädestä ja taskusta toiseen on toivotonta puuhastelua. 3) Uhkaskenaario jos leikataan: Moni yritys saa laittaa lapun luukulle. Ihmiset, yritykset kaikki laittavat venttiilit kiinni. 4) Valtiot ja kunnat eivät voi/saa palkata yhtään uutta käsiparia, vaikka säästäisivät ihmisten palkoissa. Tämänhän me jo tiedämme.
  Pieni oppitunti asiasta. Penn and Teller Principes of Magic.
  https://www.youtube.com/watch?v=3R3TKXSpwqw

Kommentoi