EK laski: SAK:n esitys kriisisopimukseksi jää kauas tavoitteesta

SAK on yliarvioinut tuntuvasti ehdottamansa kriisisopimuksen vaikutusta kilpailukykyyn. EK:n laskelmien mukaan varsinaisten kriisitoimien vaikutus kilpailukykyyn on vain noin kaksi prosenttia. Ehdotus jää siis kauas maan hallituksen asettamasta tavoitteesta.

Hallituksen tavoitteena on yhteiskuntasopimus, joka alentaa yksikkötyökustannuksia vähintään 5 prosenttia. Juuri tästä kokonaisuudesta hallitus on nyt tehnyt oman esityksensä, kun järjestöt eivät löytäneet yksimielisyyttä.

– SAK on niputtanut kriisisopimuksensa osaksi palkkojen nollaratkaisun vuodelle 2017. Järjestö yliarvioi kuitenkin myös tämän vaikutuksen kilpailukykyyn, sillä viimeaikaiset ennusteet tulevista palkkaratkaisuista ovat muutoinkin erittäin maltillisia, muistuttaa johtaja Jussi Mustonen EK:sta.

Yhteiskuntasopimuksen vaikutus – josta siis nyt pitäisi neuvotella – on SAK:n esityksessä varsinaisesti vain 2,1 prosenttia. Tästä 0,7 % tulisi työnantajan työttömyysvakuutusmaksusta ja tosiasiassa vain 1,4 % työnantajan sairausvakuutusmaksun alentamisesta. SAK jättää täysin auki sen, miten sava-maksun alennus rahoitettaisiin. Tel-maksun alentamisen pysyvä vaikutus olisi puolestaan plus miinus nolla, koska maksualennus perittäisiin SAK:n ehdotuksen mukaan myöhemmin takaisin.

taulukko

Kommentit 5

5 vastausta artikkeliin EK laski: SAK:n esitys kriisisopimukseksi jää kauas tavoitteesta
 1. Ossi sanoo:

  Ek:n mielestä kaikki on hyvin jos ei vaan vahingossakaan yritysten tarvi kehittää myyviä tuotteita vaan voidaan tehdä voittoa potkimalla duunareita päähän.

 2. ilkka sanoo:

  Järjettömän kokoiset hallinnot, jossa 40 insinööriä tai ekonomia vahtii 15 työntekijän suorittamista ja ainut joka firmalle maksaa, on ne 15 onnellista, jotka vielä saavat hommansa pitää seuraavaan YT:hen asti.

 3. Alex sanoo:

  Nyt tarvitaan vastuullisuutta Suomen puolesta. SAK tekee kaikkensa nostaakseen nuorisotyöttömyyden huippu lukemiin ja tehdäkseen kaikista yli 45 vuotiaista pitkäaikaistyöttömiä. Keinoja on monta asioiden vähättely vääristely. Perus pilarina on ehdoton joustamattomuus ja vastuuntunnottomuus. Tavoitteet oman vallan nostaminen yhteiskunnan, nuorison kustannuksella.

  • Ossi sanoo:

   KELA maksut työnantajille takaisin perusteluina mainittakoon laskettiin työnantajan kuluja mutta rahat eivät ikinä päätyneet muuhun kuin pomojen taskuun jos yrityksille annetaan Suomessa jotain hyvää niin seurauksena on että porukkaa potkitaan pellolle

 4. Mika sanoo:

  Olen itse ollut töissä Saksalaisessa yrityksessä 15 vuotta ja sitä ennen toisen 15 suomessa. Oma kokemukseni on että työn tuotavuudessa ja vaatuvuudessa Suomi onenemmän kuin 20% jäljessä. Turha mitata Saksan virallista työaikaa ja verrata sitä suomeen nimittäin jokianen saksalainen tekee noin 2 tuntia ylimääräistä työtä päivässä joka ei näy työajassa. Samoin myös lomat ollaan online ja valmiinna työhön.

Kommentoi