”Kun on suomalaisia ystäviä, oppii suomen kielen”

Suomeen muutetaan ulkomailta monista eri syistä. Joka kymmenes muuttaa pakolaisuuden tai turvapaikanhaun takia. Irakilainen Khitam, on yksi heistä.

toihin2

Khitam, 40, on asunut Suomessa 3,5 vuotta ja saapui Suomeen pakolaisena. Hän osallistui Spring House Oy:n kotoutumiskoulutukseen Tampereella.

– Kototumiskoulutus oli minun ensimmäinen suomen kielen kurssini. Siinä oli kaikki hyvää: ennen kaikkea opettaja ja muut opiskelijat ryhmässäni.

Koulutuksessa hän oppi suomen kielen lisäksi muita asioita, jotka auttavat elämässä eteenpäin ja sai lisäksi monia ystäviä.

Khitam väittää, että suomen kieli ei ole vaikeaa. Hän on harjoitellut suomen kieltä muun muassa suomalaisen naapurinsa kanssa.

– Se, jolla on ystäviä, oppii nopeasti kieltä joka päivä.

Khitamin haaveena oli jäteautonkuljettajan ammatti. Hän toteutti haaveensa kouluttautumalla, jonka jälkeen hän pääsi töihin.

– Kävin 7 kuukauden kuljettajakurssin, jonka päätteeksi ajoin kuorma-autokortin. Nyt minulla on hyvä työpaikka ja hyvät työkaverit.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät:

– Hoidan lapseni ja jatkan työssä.

Khitam on kiitollinen saamastaan avusta ja haluaa kiittää heitä kaikkia.

Teksti: Kirsi Tervamäki, viestinnän suunnittelija, Henkilöstöpalveluyritysten Liitto www.hpl.fi

Kommentit 1

Yksi vastaus artikkeliin ”Kun on suomalaisia ystäviä, oppii suomen kielen”
  1. Liisa M. Koponen sanoo:

    kYLLÄ TARVITAAN SUOMEN KIELEN OPETUSTA JA KOTOUTUMISKOULUTUSTA!
    Mutta olisi järkeistettävä kotouttaminen osaaviin EI-rahanhimoisille konsulttiyrityksille hoidettavaksi.
    Lue e-kirja (Amazon ebooks, Elisa Kirjat e-kirjat jne.) SUOMALAISTA KOTOUTTAMISTA: suomen kielen opettajan kenttäkokemuksia (kirj. joku äidinkielen ja suomen kielen ope Anneli Poutiainen). Minä luin ja hämmästyin näistä ”kotouttamisyrityksistä!! Oikeastaan jo tiesinkin, mitä bisnestä kotouttaminen on tarjouskilpailun voittaneelle yritykselle, mutta että tällaista . . .

Kommentoi