Jyri Häkämies: AKT:n toiminta vaarantaa koko Suomen talouden

Postin työriidan kärjistyminen ja koko ajan laajenevat tukilakot ovat vakava uhka koko Suomen taloudelle. Työtaistelut varjostavat myös meneillään olevia neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta. Erityisen suuren vastuun tilanteesta kantaa AKT, jonka vastuuton toiminta uhkaa murentaa toiveet yhteiskuntasopimuksesta. Neuvottelujen tavoitteena on ollut talouden ja työllisyyden kääntäminen nousuun.

– Samaan aikaan, kun työmarkkinapöydässä pyritään vastuulliseen ratkaisuun, kuljetusalan AKT ilmoittaa irtautuvansa sopimuksesta ennen kuin se on edes valmis. Samalla liitto laajentaa koko ajan työtaistelutoimiaan. Mikä on tämän avainliiton vastuu Suomen talouden tilasta ja työttömyyden kasvusta?, kysyy Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Häkämies muistuttaa, että EK:n päätös irtautua tulevaisuudessa laajoista tulopoliittisista ratkaisuista on pitkään suunniteltu ja valmisteltu uudistus, josta kerrottiin julkisuuteen jo keväällä.  Asia on ollut kaikkien tiedossa. Sääntömuutos ei millään tavoin estä neuvotteluja talouden kannalta tärkeästä yhteiskuntasopimuksesta.  Muutos on linjassa myös sen kanssa, että SAK:kin tavoittelee jatkossa vientivetoista palkankorotusmallia. Tästä syystä AKT:n vetoaminen sääntömuutokseen toimintansa motiivina ei ole uskottava.

– Keskusjärjestö SAK:n on saatava kiireesti rivinsä suoraksi. Tämä koskee sekä AKT:tä että muitakin ylimitoitettuihin tukilakkoihin syyllistyviä liittoja. Ilmoitetut tukilakot vaikuttavat monin tavoin yhteiskunnan toimintaan, ja ensi viikolla on luvassa vakavia häiriöitä myös vientiin ja tuontiin. Suomi tarvitsee kilpailukykyä, vakautta ja ennustettavuutta eikä lukuisia, taloutta vaurioittavia työtaisteluita, Häkämies tähdentää.

– Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius ilmaisi huolensa työmarkkinoiden lakkoherkkyydestä torstaina Ylen TV:n pääuutislähetyksessä. Tähän huoleen voi vain yhtyä. Toivottavasti nämä tapahtumat edesauttavat siinä, että vanhentunut työrauhalainsäädäntö saadaan vihdoinkin uudistettua. Muissa Pohjoismaissa lakkoja on vain murto-osa Suomeen verrattuna.

– Suomen taloustilanne on vakava, ja kaikki tietävät kyllä ongelmat. Ne eivät korjaannu, jos mitään ei tehdä. Tästä syystä käymme neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta ja suomalaisen työn kilpailukyvyn parantamisesta. Tarvitsemme kilpailukykyloikan, jotta saamme kiinni tärkeät kilpailijamaat. Viime kädessä kyse on työllisyydestä ja suomalaisen hyvinvointimallin säilyttämisestä, Häkämies muistuttaa.

Kommentit 2

2 vastausta artikkeliin Jyri Häkämies: AKT:n toiminta vaarantaa koko Suomen talouden
  1. Ossi Inkinen sanoo:

    Nyky Suomessa on todella huolestuttavaa että ihmiset joilla on matala palkka pitää luopua siittäkin. EI OLE PORVARIT kansan asialla. Jos kerran ryhdytään polkemaan palkkoja niin se PITÄISI tehdä seuraavalla tyylillä Pudotetaan KAIKKIEN palkkoja 30% mukaan luettuna ministerit kansanedustajat johtajat. SAMALLA PITÄÄ LASKEA KULUTTAJA hintoja -30%. Näin kansalaisten ostovoima säilyy ”kilpailukyky” paranee vienti (ehkä) lähtee nousuun kotimaisen ostaminen lisääntyy (halvempaa kuin ulkolainen). Nyky palkkauksesta voin sanoa sen verran Postinjakana tienasin verojen jälkeen 1400€ kuussa miettikää mitä Postin kiristykset tulevat tekemään Ihmiselle. Aina KITISTÄÄN että ei duunarit osaa luopua etuuksistaan TOTUUS ON JOHTAJAT TUHOAVAT KAIKEN (eivät osaa johtaa, innovaatiot puuttuu ja ei ne ainakaan ole valmiita luopumaan 30%:sta) Mutta siinä ollaankin jos duunareitten ostovoimaa heikennetään vielä niin kotimaisen ostaminen loppuu KOKONAAN.

    Haastan Häkämiehen kokeilemaan kuukaudeksi postinjakajan TYÖTÄ (OPETAN KUUKAUDESSA KUUSI PIIRIÄ JOSTA KAKSI ON PELKÄN KARTAN KANSSA)

  2. Esa Pakarinen sanoo:

    ei lähde ihan varmasti tuommonen joka ei työstä tiedä.. menis kolaamaan lunta kiinteistöhuollolle tietäs mitä on matala palkka ja kova työ perkl.. ihan mitä vaan fyysistä mutta taitaa olla vain koira niinkun matut,

Kommentoi