Slovakia ensi kertaa EU:n ohjaksiin

09.06.2016

Slovakia nousee neuvoston johtoon 1.7. EU-kriittinen maa korostaa nyt haluaan yhdistää unionin rivejä ja lähestyä kriisejä positiivisesta kulmasta.

EU_lippu_6142306_mSlovakian tuleva EU:n neuvoston puheenjohtajuuskausi on puhuttanut Brysselissä jo tovin ennen sen alkua. Pakolaiskiintiöitä ja eurooppalaista vastuunjakoa vastustanut Slovakia ottaa EU-neuvoston ohjat heinäkuun alusta lähtien. Pian puoli vuotta puheenjohtajana toimineeseen Alankomaihin verrattuna Slovakia on villi kortti. Puheenjohtajuus on Slovakian ensimmäinen sen 12 vuoden EU-jäsenyyden aikana.

Slovakia on asettanut puheenjohtajakaudelleen seuraavat prioriteetit:

• Euroopan talouskasvun vahvistaminen
• digitaalisten sisämarkkinoiden edistäminen
• energiaunionin luominen
• kestävä pakolais- ja turvapaikanhakijapolitiikka
• EU:n laajentuminen

Slovakia haluaa panostaa erityisesti talous- ja rahaliitto EMU:n ja pääomamarkkinaunionin lujittamiseen. Puheenjohtajamaa haluaa nähdä kautensa aikana edistystä myös energiaunionin kehityksessä. Slovakia tavoittelee EU:n energiapolitiikan yhtenäistämistä ja ulkoisen energiariippuvuuden vähentämistä.

Turvapaikanhakijapolitiikka herättää Slovakian kauden aikana eittämättä suurinta kiinnostusta. Ulkoministeri Miroslav Lajčák korosti puheessaan Brysselissä 1.6. EU-Turkki -yhteistyön merkitystä, Schengen-alueen toimintakyvyn palauttamista ja rajavalvonnan kuntoon laittamista. Hänen mukaansa Romaniasta ja Bulgariasta voisi tulla osa Schengen-aluetta jo Slovakian puheenjohtajuuskauden aikana. Myös komission Smart Borders -lainsäädäntöpaketti tulee olemaan puheenjohtajuuskauden aikana näkyvästi esillä.

Ulkosuhteiden osalta Lajčák nosti esiin EU:n laajentumispolitiikan uskottavuuden ja vapaakauppasopimukset. Slovakia pyrkii kaudellaan unionin sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen, siinä se näkee yhteistyön ulkorajoilla avainasiana. Tasapainoinen laajentumispolitiikka ja vapaakauppasopimusten vieminen loppuun – myönnytyksiä tekemättä – ovat Slovakian johdon mukaan olennaisia asioita EU:n uskottavuudelle. Riisuttu versio transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta, ”TTIP-light”, ei ole Slovakialle puheenjohtajamaana vaihtoehto.

Slovakian ulkoministeri Lajčákin mukaan intohimo EU-jäsenyyttä kohtaan on muuttunut jäsenmaissa yleiseksi väsymykseksi ja pahaksi oloksi. Unionin on vallannut pelko, jollaista ei ole aiemmin nähty. Tähän Slovakia haluaa puheenjohtajamaana puuttua. Se haluaa yhdistää unionin uudelleen ja lähestyä kriisejä positiivisesta kulmasta. Nationalismia viime aikoina henkinyt Slovakia haluaa unionin ruorissa edistää solidaarisuutta ja yhtenäisyyttä. Ehkä uusi vastuu tuo mukanaan myös aidon velvollisuuden yhteisten eurooppalaisten ratkaisujen hakemiseen.

Puheenjohtajavaltion rooli on viedä eteenpäin EU:n lainsäädäntötyötä neuvostossa ja huolehtia EU-asioiden käsittelyn jatkuvuudesta, lainsäätämisjärjestyksen noudattamisesta ja yhteistyöstä jäsenvaltioiden välillä. Puheenjohtajamaa voi vaikuttaa siihen, mitä asioita pöydällä on. Puheenjohtajavaltio johtaa kokouksia neuvoston eri kokoonpanoissa ja neuvoston valmisteluelimissä.

Vuoden 2017 puheenjohtajamaat ovat Malta ja Iso-Britannia. Brysselissä keskustellaan parhaillaan siitä, kuinka kaudet järjesteltäisiin Brexitin toteutuessa. Britannian kansanäänestys leimaa osaltaan myös Slovakian puheenjohtajuuskautta. Mikäli ero tulee, joutuu Slovakia käynnistelemään kaudellaan siitä koituvia juridisia prosesseja. Slovakian ulkoministerin mukaan Britannian on nyt mahdollista muuttaa koko EU-projektin suuntaa – suuntaan tai toiseen.

Puheenjohtajuuskautta voi seurata Twitterissä tilin @EU2016SK alla. Nettisivut löytyvät osoitteesta www.eu2016.sk.