Slush-ilmiö etenee pk-kentässä: case HH-kiinteistöpalvelut

30.11.2016

Jo viidesosa pk-yrityksistä on tehnyt päänavauksia startup-yhteistyössä. HH-kiinteistöpalveluiden startup-kumppanuus alkoi tuotekehityksestä ja syveni omistajuuteen asti.

HH_Kiinteistöpalvelut

Kuvassa IGL Technologiesin toimitusjohtaja Alexander Ivaine (vas.) ja teknologiajohtaja Evgeni Gordejev (oik). Keskellä HH-kiinteistöpalveluiden hallituksen puheenjohtaja Hannu Salonen.

HH-kiinteistöpalveluiden hallituksen puheenjohtaja Hannu Salonen esittelee startup-kumppanuuttaan EK:n ja Tekesin Uudistajat-julkaisussa. Hän kertoo yhteistyön käynnistyneen pian sen jälkeen, kun IGL Technologies oli perustettu vuonna 2010.

Pitkän linjan kiinteistökonkari sai startup-yhteistyön kautta uutta virtaa tuotekehitykseen ja kokonaan uuden tuotteen, tiivistää Salonen yhteistyön antia:

”Otimme testaukseen autojen lämmitystolppia, joihin IGL oli kehittänyt etäohjaus- ja kaukokäyttötoimintoja. Muutama kymmenen eTolppaa oli koekäytössä kiinteistöissämme ja saimme arvokasta kokemusta tuotteesta, joka tuo lisäarvoa asiakkaillemme.”

”Yhteistyön aloitus oli suoraviivaista, koska IGL:n tuote istui mainiosti palveluvalikoimaamme. Itse lähdin startupiin mukaan myös rahallisella panostuksella.”

Aito testiympäristö ratkaisi

Startup-osapuoli IGL Technologies puolestaan sai kumppaniltaan arvokasta toimialatietoa ja kokemusta, jonka avulla se kehitti innovaatiotaan entistä kilpailukykyisemmäksi, kertoo toimitusjohtaja Alexander Ivaine.

”Meille oli ratkaisevaa, että pääsimme testaamaan aidossa ympäristössä. Esiin tuli erilaisia ongelmia, joita emme olleet osanneet ottaa huomioon pilottivaiheessa. Yhteistyön lopputuloksena syntyi toimiva ja valmis tuote, joka lanseerattiin markkinoille eTolpan nimellä!”

”Käytössä on 5 000 tolppaa ja tuotetta myydään koko ajan jälleenmyyjien kautta. Odotamme kysynnälle kovaa kasvua sähköautojen lisääntymisen myötä, sillä eTolppa toimii myös sähköauton latauspisteenä.”

Yhteistyön_anti_case_HH_IGLKumppanuuden polku syventyi

Etäohjattavien lämpötolppien varaus- ja laskutusjärjestelmään kehitetty teknologia oli valjastettavissa myös pysäköintipaikkojen hallintajärjestelmään. Tätä kautta syntyi aivan uusi tuote: eParking, josta on muotoutunut IGL:n päätuote.

Pääomasijoittamisen lisäksi Hannu Salonen on toiminut IGL:n taustavoimana niin johtamisen kuin käytännön liiketoiminnan näkökulmasta.

”Lisäksi olen tarjonnut käyttöön kontakteja, joita on kertynyt 40-vuotisen uran aikana. Joskus olen joutunut myös jarruttelemaan liiallista intoa uusiin projekteihin.”

Hidas jää digitalisaation jalkoihin

Alexander Ivainen mukaan digitalisaatio etenee kiihtyvällä kierrosnopeudella.

”Hitaasti liikkuvat yritykset saattavat jäädä kehittämään asioita, jotka ovat jo syntyessään vanhoja.”

HH-kiinteistöpalvelut sen sijaan halusi edetä digitalisaation etulinjassa. Yhteistyö startupin kanssa on avannut sille uusia näkökulmia tuotekehitykseen. Olemme saaneet rohkeutta arvioida, miten asiat voidaan tehdä ihan uudella tavalla, uskoo Salonen.

”Pk-yrityksillä on harvoin rahkeita panostaa tuotekehitykseen tai kokonaan uusien tuotteiden kehittämiseen. Siksi yhteistyö myös oppilaitosten kanssa olisi hyödyllistä: sieltä voi löytyä kumppani innovoimaan yhdessä ja synnyttämään jopa uusi startup oman yrityksen rinnalle.”

Tutustu EK:n ja Tekesin julkaisuun ”Uudistajat – polkuja pk-yritysten ja startupien yhteistyöhön” joko pdf-muodossa tai Issuu-digilehtenä.