Suomen pk-yritykset menestyneet erinomaisesti EU:n tutkimusohjelmassa

16.12.2016

EU on yksi maailman suurimmista tutkimus- ja innovaatiorahoittajista. Samalla kun Suomessa julkista tutkimus- ja innovaatiorahoitusta on leikattu, on tärkeää, että EU:n tarjoamat merkittävät mahdollisuudet hyödynnetään, EK:n Brysselin toimiston päällikkö Janica Ylikarjula sanoo.

Suomen saanto EU:n tutkimusrahasta on tällä hetkellä enemmän kuin maamme koko edellyttäisi.

Suomalaisille osallistujille on varmistunut tällä hetkellä rahoitusta 350 miljoonaa euroa EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta, joka on maailman suurin tutkimus- ja innovaatiohankkeita rahoittava ohjelma. Yliopistot ovat saaneet tästä potista 39 %, tutkimuslaitokset 23 %, pk-yritykset 22 % ja suuryritykset 9 %.

– Erityisen tyytyväinen pitää olla pk-yritysten aktiivisuuteen ja siihen, miten Horisontti 2020 -ohjelmassa on huomioitu pk-yritysten tarpeita. Pk-yritysten suhteellinen osuus kaikesta Suomen saamasta rahoituksesta on nyt kaksinkertainen verrattuna edelliseen EU:n ohjelmaan, Ylikarjula hehkuttaa.

Pääministerin johdolla kokoontuva tutkimus- ja innovaationeuvosto on linjannut Suomen tavoitteeksi puolitoistakertaistaa edellisen EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelman saannon.

– Tällä hetkellä Suomi on asetetun tavoitetason yläpuolella. Suunta on siis erittäin hyvä ja osoittaa, että monet organisaatiot ovat ottaneet strategisen otteen EU:n tarjoamiin tutkimus- ja innovaatiotoiminnan mahdollisuuksiin samalla kun kansallista tutkimus- ja innovaatiorahoitusta on valitettavasti leikattu, Ylikarjula toteaa.

Hakemusten onnistumisprosentti nousussa

Suomalaisten keskimääräinen hakemusten onnistumisprosentti 12,85 on vielä hieman EU-keskiarvon 14,13 % alapuolella, mutta sekin on noususuunnassa. Matala onnistumisprosentti kielii siitä, että myös muiden maiden tutkimusorganisaatiot ja yritykset hakevat aktiivisesti EU-rahoitusta.

Juuri käynnistyneellä ohjelman väliarvioinnilla pyritään kehittämään ohjelmaa loppukaudelle. Tästä on komission avoin kuuleminen käynnissä. Ensi vuoden aikana käynnistyy myös seuraavan ohjelmakauden (2021 -) suunnittelu.

– Vaikka Horisontti on selvästi elinkeinoelämän tarpeita lähempänä verrattuna aikaisempiin tutkimusohjelmiin, niin kehittämistä riittää. Ohjelman sisältöjen ja työohjelmien valmistelujen sekä projektihallinnon keventämistä ja nopeuttamista tulee jatkaa. Uuden ohjelmakauden suunnittelussa kaiken kokoisten yritysten tarpeet tulee huomioida. Tutkimusohjelman tulee jatkossakin tukea eurooppalaisen huippuosaamisen syntyä, eikä esimerkiksi aluepolitiikan tavoitteita, EK:n asiantuntija Jari Konttinen sanoo.

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -ohjelma tarjoaa mm. yrityksille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille rahoitusta, uusia markkinoita ja kumppaneita. Ohjelman budjetti on lähes 80 miljardia euroa vuosille 2014-2020. Euroopan unioni tukee ohjelmalla tärkeinä pitämiään aiheita kuten projekteja, jotka keskittyvät vastaamaan ikääntymiseen, ruokaturvallisuuteen, puhtaampaan liikenteeseen sekä edulliseen ja kestävään energiaan liittyviin haasteisiin.

Linkkejä:

Horisontti ohjelman kansallinen neuvonta: https://www.tekes.eu/

Komission julkinen kuuleminen Horisontin väliarvioinnista: http://ec.europa.eu/research/consultations/interim_h2020_2016/consultation_en.htm