Blogissa: Kaupungistuminen tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia

Kaupungistuminen on trendi, joka tuo mukanaan monia uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Arvioiden mukaan 66 prosenttia maailman ihmisistä asuu vuoteen 2050 mennessä urbaaneilla alueilla, mikä haastaa esimerkiksi kaupunkien liikennejärjestelyt. Liikenteen merkitys on keskeinen päästöjen vähentämisessä, mutta ratkaisua kaipaavat myös kaupunkien liikenneruuhkat.

Kyse on siitä, miten kaupungit pystyvät tarjoamaan mahdollisimman vähäpäästöisen, miellyttävän, vauraan ja turvallisen asumisympäristön. Suomessa kaupungistuminen on toki eri mittakaavassa kuin maailman todellisissa suurkaupungeissa, mutta monesti ratkaisuja voidaan kehittää Suomessa ja tarjota niitä sitten muulle maailmalle.

Myös EU:ssa on ryhdytty selvittämään asiaa. EU:n älykkäät kaupungit -hankkeessa (virallisesti EIPSCC-hanke) on tuotu yhteen erilaisia toimijoita yrityksistä kaupunkien virkamiehiin ja lainsäätäjiin. Merkittäviksi asioiksi ovat nousseet asuminen ja liikenne, niissä käytettävä energia sekä digitalisaation tuoma potentiaali alueiden ja toimintojen kehittämisessä. Erityisesti on tarkasteltava näiden toimialojen rajapintoja.

Tarve yhteistyöhön näkyy niinkin yksinkertaisessa asiassa kuin kaupunkilaisten käyttöön suunnitelluissa joukkoliikennesovelluksissa, joilla voi valita sopivimman reitin tai yhdistelmän erilaisia liikennemuotoja. Jotta kattava palvelu on mahdollista toteuttaa, eri yhtiöiden aikataulu- ja reittitiedot pitää pystyä tuomaan yhteen.

Liikenteen joustavoittamisessa tarvitaan reaaliaikaista tietoa myös liikenneruuhkista. Jotta tällaista palvelua voidaan tarjota, tulisi tietää, missä ihmiset ja autot kulloinkin liikkuvat. Eikä tiedonkeruusta tai sen hyödyntämisestä saa tietenkään syntyä ongelmaa ihmisten yksityisyydelle!

Suomessa harppauksia

Suomessa on otettu suuria harppauksia kaupunkiliikenteen sujuvuuden parantamisessa. Suomalaisilla yrityksillä on paljon osaamista esimerkiksi digitalisaatiossa, sensoriteknologiassa ja vaihtoehtoisissa energiamuodoissa. Lisää kiinnostavia ratkaisuja on muhimassa.

Monen esteen yli on jo päästy, sellaista kuhinaa kuuluu esimerkiksi Enevon, Maas Globalin ja Tuupin ympäriltä. Myös moni suurempi yritys, kuten Fortum ja Tieto, kehittävät ratkaisuja kaupunkien ja kaupunkilaisten iloksi.

Lainsäädännön tulee kehittyä ajan mukana, jotta jäykät vaatimukset eivät tarpeettomasti rajoita tai hidasta uudenlaisten ratkaisujen käyttöönottoa. Yrityksille kaupungistuminen tarjoaakin lukemattomia mahdollisuuksia, kunhan opitaan tekemään yhteistyötä kaupunkien kanssa ja kuuntelemaan asiakkaiden toivomuksia. Mikään ei ole niin turhaa kuin ratkaisu, jota kukaan ei halua käyttää.

Lue lisää:

 

 

Kommentit

Kommentoi