Jannika Ranta bloggaa: EU ja Yhdysvallat neuvottelupöytään?

12.04.2019

EU-komissio sai torstaina jäsenmailta luvan aloittaa kauppaneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa. Virallinen neuvottelumandaatti saattaa tarvita vielä nyökkäyksen EU:n maatalousministereiltä, jotka kokoontuvat Brysselissä ensi maanantaina. Asiaa ei kuitenkaan enää avata keskustelulle.

Mahdollinen kauppasopimus rajattiin koskemaan lähinnä teollisuustuotteiden tullien alentamista. Kiistakysymys maatalous jätettiin siten kokonaan neuvottelujen ulkopuolelle. Päätöksen takana oli selvä enemmistö EU-jäsenmaista. Ranska asettui ainoana vastustamaan neuvottelujen avaamista.

Ranskan vastalauseet ovat kulminoituneet maatalouteen sekä ilmastopolitiikkaan. Presidentti Macron on ilmaissut, ettei Ranska hyväksy kauppasopimusneuvottelujen aloittamista sellaisten maiden kanssa, jotka eivät ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa. Tätäkin enemmän taustalla vaikuttaa aiempi kriittinen kansalaiskeskustelu transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta (TTIP). Euroopan parlamentin vaalien lähestyessä Ranskassa pelätään poliittisen taistelun entisestään kärjistyvän.

Nyt tavoitteeksi asetettu teollisuustuotteiden tullien sekä päällekkäisen sääntelyn vähentämiseen tähtäävä kauppasopimus olisi kuitenkin aiempaa yritystä huomattavasti suppeampi. Sektorikohtaiset neuvottelut eivät myöskään rikkoisi EU:n periaatetta olla avaamatta laajoja kauppasopimusneuvotteluja Pariisin ilmastotavoitteista lipsuvien maiden kanssa. Sen sijaan käynnissä olevat neuvottelut liennyttäisivät kahdenvälisiä jännitteitä ja todennäköisesti pitäisivät autotullien uhan toistaiseksi loitolla.

Vaikka EU:n oma neuvottelutavoite on nyt selvillä, se ei vielä takaa tuloksia. Yhdysvalloissa laaja, myös maataloustuotteet sisältävä, kauppasopimus on yhteisesti hyväksytty neuvottelujen reunaehdoksi. Jokainen kauppasopimus tarvitsee taakseen kongressin tuen. Ilman maatalouden mukanaoloa keskilännen edustajien peukalo kääntyy nopeasti alaspäin. Epäselvää onkin, riittääkö EU:n kädenojennus motivoimaan presidentti Trumpia neuvottelupöytään.

Transatlanttisten suhteiden tulevaisuuden kannalta hitaastikin etenevät neuvottelut olisivat paremmat kuin ei neuvotteluja lainkaan. Pienikin näkymä sovun mahdollisuudesta voisi auttaa sulattamaan jääkauden EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteissa.