EK:n asiantuntijalääkäri: Koronatestaus luotettavasti 20 minuutissa

Koronan testaaminen ja viiveetön altistuneiden jäljitys ovat avainasemassa koronaepidemian hallinnassa. Tähän tarpeeseen suomalainen ArcDia International on kehittänyt koronatestin, jolla saataisiin tulos 20 minuutissa. EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara bloggaa aiheesta ja odottaa viranomaisilta testin pikaista hyväksyntää, jotta työpaikoilla olisi aiempaa turvallisempaa työskennellä.

ArcDian virustestit ovat olleet onnistuneesti käytössä Suomessa jo vuosia ja näitä on käytetty laajasti terveydenhuollossa ympäri maailmaa. Nyt yhtiö on onnistunut kehittämään testin myös koronaa varten ja sitä on yhtiön mukaan testattu onnistuneesti isolla määrällä potilasnäytteitä. Testejä voitaisiin yhtiön mukaan tehdä jopa 15 000 päivässä. Virustestit ovat myös tuttuja terveydenhuollon henkilökunnalle, joten se voitaisiin ottaa välittömästi käyttöön. Yhtiö kertoo, että se voisi toimittaa laitteita keskussairaaloille, jolloin niillä olisi nopeaa testauskapasiteettia käytössä.

ArcDiasta kerrotaan, että sen laitteilla voi diagnostisoida COVID-19 lisäksi 10 muuta yleistä ja vaarallista taudinaiheuttajaa, joiden oireet muistuttavat COVID-19 oireita.

Testissä potilaalta otetaan näyte, joka valmistuu parikymmenen minuutin odotusaikana. Jos tulos on positiivinen, henkilö saa välittömästi sairauden hoitamiseen ohjeistuksen. Ja mikä tärkeää, altistuneiden jäljittäminen voidaan aloittaa välittömästi. Henkilön luvalla voidaan olla yhteydessä työnantajaan ja varmistaa työpaikan turvallisuus. Työpaikoille nopea tieto on tärkeää. Näin voidaan käynnistää työturvallisuustoimenpiteet pikaisesti ja taata kaikille työntekijöille turvallinen ja terveellinen työpaikka paljon aiempaa nopeammin.

Altistuneiden jäljittäminen voitaisiin aloittaa jo alle tunnissa eli nopeammin kuin tehokkaassa Singaporessa.

Nopeuden ja luotettavuuden lisäksi testillä on laajoja vaikutuksia. Yhteiskuntaa voitaisiin avata hallitusti tähän dataan pohjautuen. Testitulosten perusteella voidaan antaa myös koko väestölle kohdennettuja ohjeita.

Miksi tällaista mahdollisuutta ei Suomessa käytetä hyväksi? Elinkeinoelämästä on viestitty asiasta sosiaali- ja terveysministeriöön. Asia on ministeriön käsittelyssä, toivottavasti tuloksista kuullaan pian.