Mikael Ohlström bloggaa: 100 päivää Pariisin ilmastokokoukseen

20.08.2015

Vielä on matkaa globaaliin ilmastosopimukseen, sillä vasta 57 maata on antanut päästövähennyssitoumuksen. Bonnin valmistelukokouksessa on tärkeää onnistua.

Johtava asiantuntija Mikael Ohlström tekee edunvalvontaa energian, ilmaston ja resurssitehokkuuden teemoista.

Johtava asiantuntija Mikael Ohlström tekee edunvalvontaa energian, ilmaston ja resurssitehokkuuden teemoista.

Ylihuomenna lauantaina 22.8. on tasan 100 päivää Pariisin COP21 -ilmastokokouksen alkuun. Ilmastoneuvottelut ovat edenneet tästä huolimatta tänäkin vuonna kovin nihkeästi. Seuraavaan virkamieskokoukseen Bonnissa 31.8.–4.9. kohdistuukin paljon painetta, jotta asioista saataisiin sovittua ja neuvottelutekstejä supistettua ennen joulukuuta ja Pariisia. Vielä nyt neuvottelutekstit ovat eri maiden sekava toiveiden tynnyri, josta pitäisi pystyä syksyn aikana kiteyttämään yhteiset kannat.

Toistaiseksi aiotun kansallisen panoksen (intended nationally determined contribution, INDC) on antanut 57 maata kattaen noin 60 % maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Esimerkiksi G20-maat kattavat noin 75 % maailman päästöistä, joten sitoumuksia odotellaan edelleen syksyn kuluessa.

Sitoumukset ovat kovin erilaisia ja vaikeasti vertailtavia. Perusvuodet vaihtelevat, samoin tavoitteet ja niiden muodot. Kokonaisuutena voi arvioida, ettei EU:n tavoitteiden kunnianhimon tasoa saavuteta suurimmassa osassa – varsinkaan pahimpien kilpailijoiden kuten USA:n ja Kiinan – ilmoitetuista tavoitteista.

Haasteita siis riittää sadan päivän loppukiriin, jotta kahden asteen lämpenemistavoitteeseen päästäisiin.

Tutustu EK:n Pariisi-sivuihin.