Kauppapolitiikka

Tulosta

EU on maailman suurin kaupankävijä – suurempi kuin Kiina tai USA. Se on maailman suurin teollisuustuotteiden ja palvelujen viejä. EU:n suuret sisämarkkinat antavat neuvotteluvoimaa enemmän kuin yhdelläkään Euroopan maalla olisi yksin. Siksi EU:n on pidettävä yhtä.

Kansainvälistyminen teki aikoinaan mahdolliseksi sen, että Suomi nousi köyhyydestä hyvinvointivaltioksi. Suomalaiset ovat edelleen globalisaation hyötyjiä. Avoin kaupankäynti alentaa mm. raaka-aineiden, tavaroiden ja palveluiden hintoja.

Hyödyt näkyvät myös muualla maailmassa. Talousintegraatio ja avoin kaupankäynti luo työpaikkoja ja hyvinvointia. Esimerkiksi äärimmäinen köyhyys on puolittunut maailmassa 20 vuodessa.

Kauppapolitiikka on avoimen kaupankäynnin työkalu. Sen avulla EU helpottaa kaupankäyntiä muiden alueiden kanssa ja luo suomalaisille yrityksille uusia mahdollisuuksia. Kauppapolitiikan avulla saadaan aikaan yhteisiä sääntöjä, joiden mukaan yritykset voivat toimia eri puolilla maailmaa. Tähän tarvitaan EU:n kauppapolitiikkaa ja Maailman kauppajärjestö WTO:ta.

Tavoitteemme EU:n kauppapolitiikassa:

  • Kasvavalle protektionismille ei saa antaa periksi. Sitä vastaan tarvitaan vahvaa EU:ta ja kauppapolitiikkaa. Kaikkien maiden – varsinkin viennistä riippuvaisen Suomen – kannalta on hyvin tärkeää, että kaupan vapauttamista jatketaan.
  • Tarvitaan siis vapaakauppasopimuksia EU:n ja muiden alueiden välillä. Niitä on nyt noin 70, ja niitä tarvitaan lisää.
  • Vapaakauppaneuvottelut ovat jo nyt pitkiä ja monimutkaisia. Siksi niitä ei pidä kuormittaa lisää muilla kuin kaupankäyntiin liittyvillä tavoitteilla.
  • Koska kauppaneuvottelut vievät aikaa ja niitä on entistä enemmän, työhön on oltava riittävät resurssit. Kauppapolitiikan ammattilaisia tarvitaan.