Ilmastorahoituksessa edistystä

Tulosta

YLE kirjoittaa sivuillaan (8.10.) OECD:n tuoreesta raportista, jonka mukaan ilmastorahoituksessa on tehty selvää edistystä. Raportin mukaan teollisuusmaat rahoittivat köyhien maiden ilmastotoimia viime vuonna noin 62 miljardilla dollarilla. Tämä on kaksi kolmannesta siitä, mitä kehitysmaille on luvattu tulevaisuudessa. Ilmastorahoitus on yksi Pariisin ilmastosopimuksen kohtalonkysymyksistä – se voi joko synnyttää tai kaataa sopimuksen.

Suurin osa tähänastisesta ilmastorahoituksesta on ollut valtioiden budjeteista tulevaa julkista rahaa. Yksityistä rahaa kuitenkin toivottaisiin jatkossa lisää talkoisiin. Käytännössä tämä merkitsee yritysten investointeja puhtaaseen teknologiaan ja muihin ilmastoratkaisuihin kehitysmaissa. Yritysten kiinnostus kehitysmaaliiketoimintaan on Suomessa kasvussa ja tätä kehitystä tukee osaltaan myös hallituksen viimeaikaiset päätökset kasvattaa kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin pääomaa. Suuri osa Finnfundin rahoituksesta kanavoituu juuri yritysten ilmastomyönteisiin hankkeisiin kehitysmaissa.

Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa pöydällä on puolestaan ollut nk. vihreä ilmastorahasto, jonka on vastaavasti tarkoitus toimia vipuvartena yksityisille ilmastorahoitukselle. Toistaiseksi on kuitenkin ollut epäselvää kuinka suomalaiset yritykset voisivat käytännössä päästä mukaan tämän jättirahaston puitteissa käynnistettyviin ilmastohankkeisiin kehitysmaissa.

Lue YLE:n kirjoitus kokonaisuudessaan tästä