Työmarkkinakeskusjärjestöt tuomitsevat rasismin

14.09.2015

Työntekijä- ja työnantajakeskusjärjestöt tuomitsevat rasismin kaikissa muodoissaan. Ne muistuttavat, että Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin ja yhteiseen Eurooppaan. Maahanmuuttovastaisuus ja rasismi eivät ole Suomen ratkaisu pakolaisvirtojen aiheuttamaan maahanmuuttotulvaan.

Suomeen on saapunut tänä vuonna yli 8 000 turvapaikanhakijaa. Määrä on jo nyt kaksinkertainen verrattuna koko viime vuoden tulijamäärään, joka edelleen lisääntyy.

– Maahanmuuttaja on aina myös lähimmäinen ja hänet on kohdattava inhimillisyyttä korostaen. Suomalaisten asenteella ja yhteisvastuulla on korostunut merkitys tilanteessa, jossa ihmiset pakenevat omilta kotiseuduiltaan tuntemattomiin maihin, ilmasto-olosuhteisiin, kielelliseen ympäristöön ja kulttuurisiin tapoihin, järjestöt painottavat.

– Suvaitsevaisuuden ja yhteisymmärryksen merkitystä on korostettava kaikissa kohtaamisissa, joissa rasismi, muukalaisvastaisuus ja vihamielisyys nostavat päätään: kodeissa, kouluissa, työpaikoilla tai harrastustoiminnassa. Jokainen voi tehdä jotain ja pieninkin teoin voimme osoittaa, että suomalaiset välittävät ja kantavat yhteisvastuunsa.

Maahanmuuttajat kohtaavat monenlaisia haasteita myös työelämässä. Järjestöt korostavat, että Suomessa kaikilla työntekijöillä on yhtäläiset vastuut, oikeudet ja velvollisuudet riippumatta esimerkiksi etnisestä taustasta, ihonväristä, kielestä tai sukupuolesta. Tämän hetken vaikeasta talous- ja työllisyystilanteesta huolimatta Suomi tarvitsee tulevaisuudessa uutta työvoimaa ja myös ulkomailta.

Arbetsmarknadscentralorganisationerna fördömer rasism

The labour market organisations condemn racism

 Akava

 Elinkeinoelämän keskusliitto EK

 Kirkon työmarkkinalaitos KiT

 KT Kuntatyönantajat

 Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK

 Toimihenkilökeskusjärjestö STTK