Investoinnit
Investoinnit
Investoinneilla tarkoitetaan taloustieteessä tuotannontekijöitä, joiden avulla voidaan tuottaa muita tuotteita tai palveluita. Investointien avulla on mahdollista kasvattaa tulevaisuudessa saatavaa tuotannon määrää tämänhetkisiä resursseja käyttämällä. Investointi edellyttää säästämistä etukäteen tai ulkopuolista pidempiaikaista rahoitusta. Investoinnit ovat tärkeitä, sillä ne uudistavat taloutta ja luovat pohjaa kasvulle.
Sotien jälkeisenä aikana maan infrastruktuuria pyrittiin nopeasti kohentamaan, ja investointeja tuettiin mm. verohelpotuksin ja edullisella rahoituksella. Vielä 1980-luvulla Suomen investointiaste oli kansainvälisesti korkea, ja talous oli muutenkin varsin investointivetoinen. Viime vuosina investoinnit ovat Suomessa kehittyneet muita kysynnän osatekijöitä heikommin ja ne ovat olleet runsas viidesosa BKT:sta.
Vuonna 2021 investoitiin 59 miljardin euron edestä. Kansantalouden investointiaste – investointien osuus bruttokansantuotteesta – oli 23 %. Kaikista kiinteistä investoinneista oli vuonna 2020 rakennuksia 61 % sekä koneita ja laitteita noin 20 %.
Investoinnit 1975-2020
Päivitetty
Koko kansantalous, %-osuus kaikista investoinneista
Yrityssektorin investoinnit olivat vuonna 2021 noin 30 miljardia euroa. Tehdasteollisuuden osuus on laskenut noin 12 prosenttiin kaikista kiinteistä investoinneista. Etenkin energia-alan investoinnit ovat olleet merkittäviä usean vuoden ajan.
Asuntorakentaminen on ollut viime vuosina ripeää, ja kysyntää on ollut etenkin suurimmissa kasvukeskuksissa. Asuinrakennusinvestoinnit kuitenkin supistuivat vuonna 2020 noin 2 %, mutta muut rakennusinvestoinnit lisääntyivät yhä hieman.
Satsauksia tutkimukseen ja kehittämiseen
Tutkimus- ja kehittämistoimintaan panostamalla pysytään mukana teknisessä kehityksessä, pystytään nostamaan tuotteiden ja palvelujen jalostusastetta tai luodaan kokonaan uusia tuotteita. Tutkimus- ja kehittämismenot ovat korvanneet kiinteitä investointeja.
Suomen t&k-menot olivat Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 noin 6,9 mrd euroa eli 2,9 % BKT:sta. Suomi on jäänyt viime vuosina jälkeen Ruotsista ja Saksasta, sillä vajaa 10 vuotta sitten Suomen BKT-suhde oli prosenttiyksikön korkeampi. Tavoitteena onkin päästä takaisin noihin lukemiin ja jopa 4 %:n tasolle.
Tutkimus- ja kehitysmenot eräissä maissa 2005-2020
Päivitetty
Suhteessa BKT:seen, %
Yritysten t&k-menot olivat kansantalouden tilinpidon mukaan vuonna 2020 noin 3,9 miljardia euroa. Tämä on hyvää kansainvälistä tasoa. Korkeakoulusektorin osuus on noin neljäsosan luokkaa tutkimus- ja kehittämismenojen kokonaissummasta ja muun julkisen sektorin osuus vain noin 8 %.
Asiantuntijamme aiheesta
Jouko Kangasniemi
Ekonomisti
040 551 8136
Tieto ja tutkimus Suhdannebarometri, toimialaseuranta, tietojärjestelmät
Simo Pinomaa
Ekonomisti
040 715 4230
Yrittäjyys, EU ja kansainvälinen kauppa: Pk-yritysten kasvu, omistajuus, suhdanteet, työllisyys ja julkistalous