Elintaso
Elintaso
Tietyn maan asukkaiden elintasolla tarkoitetaan usein aineellista elintasoa, eli saataville olevien tavaroiden ja palveluiden määrää. Tätä voidaan mitata esimerkiksi henkeä kohden lasketulla brottokansantuotteella tai tulonjaon tasaisuudella. Molemmissa mittareissa on omat ongelmansa ja selkeää kattavaa mittaria on vaikea löytää. Elintason mittarina voisi käyttää myös yksityistä kulutusta henkeä kohden laskettuna tai köyhien määrää. Joissain maissa käytössä on niin sanottu bruttokansanonnellisuus, eli ihmisten kokema tyytyväisyys elämään.
Kansainvälisissä BKT henkeä kohden-vertailuissa Suomi on hieman OECD-maiden keskitason yläpuolella. Vuoden 2019 tilastojen mukaan Suomi on jonkin verran naapurimaata Ruotsia jäljessä ja ero kärkimaihin on edelleen suuri.
Bruttokansantuote henkeä kohden
Päivitetty
BKT henkeä kohden 2019 USD, ostovoimakorjaus
1990-luvun alun jälkeen henkeä kohden laskettu BKT kasvoi Suomessa huimaa vauhtia vuoteen 2008 saakka. Tämän jälkeen kehitys on ollut vähemmän mairittelevaa, Suomi on jäänyt pahasti jälkeen EU-maiden kehityksestä eikä vuoden 2008 tasoa ole vielä saavutettu uudelleen.
BKT henkeä kohden eräissä maissa
Päivitetty
Indeksi 2005=100, ostovoimakorjaus
Tulonjaon tasa-arvoisuutta voidaan mitata ns. gini-kertoimella, Mitä suurempi arvo, sitä epätasaisemmin tulot ovat jakautuneet. Käytettävissä olevien tulojen eroja kuvaava gini-kerroin sai vuonna 2018 arvon 28,1, mikä oli 0,4 prosenttiyksikköä edellisvuotta suurempi ja suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2010. Vuosituhannen vaihteen jälkeen tuloeroissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Suomen tuloerot ovat pienet verrattaessa useimpiin muihin Euroopan maihin.
Tuloerot, gini-kerroin, %
Päivitetty
Käytettävissä olevat rahatulot (ml. myyntivoitot)
Asiantuntijamme aiheesta
Jouko Kangasniemi
Ekonomisti
Simo Pinomaa
Ekonomisti
040 715 4230
Yrittäjyys ja elinkeinopolitiikka PK-yritysten kasvu, omistajuus, suhdanteet, työllisyys ja julkistalous