Strateginen kilpailukyky
Vaikutetaan strategisen autonomian suuntaan
Avoimesta strategisesta autonomiasta on tullut EU-politiikan läpileikkaava johtoajatus, jonka avulla pyritään vahvistamaan Euroopan kriisinkestävyyttä ja vähentämään haitallisia riippuvuuksia.
Suomen on vaikutettava strategisen autonomian sisältöön korostaen Euroopan kilpailukykyä ja vahvaa taloutta. Parhaiten vastaamme uuden maailmantilanteen vaatimuksiin siten, että Euroopasta tehdään ylivertaisen kilpailukykyinen – samalla huolehtien entistä paremmin riskienhallinnasta, turvallisuudesta ja omavaraisuudesta.
EU:n sisämarkkinat muodostavat Euroopan talouden selkärangan ja myös globaalin kilpailukyvyn ytimen. Sisämarkkinoita on kehitettävä markkinatalous edellä. On sekä Suomen että Euroopan etu, että yritykset voivat kilpailla sisämarkkinoilla tasapuolisesti. Valtiontukikilpailuun on löydettävä kestävä ratkaisu.
Investointien houkuttelu on nostettava EU:n agendan kärkeen. Investointivetovoimankin perustana on EU:n sisämarkkinoiden syventäminen, laajentaminen ja pullonkaulojen avaaminen. Valtiontukikilpailun taustalla oleviin globaaleihin muutostekijöihin on kuitenkin kyettävä vastaamaan. Se edellyttää toimivien sisämarkkinoiden yhdistämistä uuteen EU-tason investointipolitiikkaan. EK esittää ratkaisuna EU:n investointirahastoa, jonka toiminta perustuisi parhaiden hankkeiden tukemiseen EU-tasolla.
Vahva globaali asema edellyttää EU:lta aktiivista yhteistyötä samanmielisten valtioiden ja kauppakumppanien kanssa. Euroopan on panostettava kaupan vapauttamiseen sekä vältettävä sisäänpäin käpertymistä. Kauppaneuvotteluita on tärkeää vauhdittaa. Uusia kauppadiilejä tarvitaan strategisten kumppanuuksien vahvistamiseksi sekä kriittisten raaka-aineiden ja teknologian saatavuuden varmistamiseksi.
Suomen logistinen saavutettavuus on turvattava uudessa tilanteessa niin kriisejä kuin normaalioloja ajatellen.
Eurooppa on nostettava kansainväliseksi innovaatiojohtajaksi, jotta emme jää USA:n ja Kiinan kelkasta. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan panostuksista on saatava entistä enemmän hyötyjä irti. Digitalisaatiota ja datan liikkuvuutta on vauhditettava markkinaehtoisesti, kyberturvaan panostaen.
Strategisen autonomian ja myös vihreän siirtymän valossa on tärkeää varmistaa kriittisten mineraalien ja teknologioiden saatavuus. Suomen kannattaa tavoitella merkittävää asemaa näiden arvoketjuissa.
Tutustu tarkemmin:
- Kauppapolitiikalla kilpailukykyä
- Toimivilla sisämarkkinoilla taloudellista kasvua
- Vihreän kasvun varmistava TKI-toiminta sekä osaamisen turvaaminen
- Euroopan digitaalinen tulevaisuus 2030 – elinkeinoelämän näkemykset
- Funding criteria of Connecting Europe Facility
- Kuluttajansuojalla kilpailukykyä
- Digitaalinen ALV helpottaa sisämarkkinoiden toimivuutta
- Finnish business priorities for future EU trade policy
- EU banking regulation – our views on European Deposit Insurance Scheme (EDIS)
- Proposal for a New EU Financial Instrument to Enhance Europe’s Strategic Competitiveness
- Entrepreneurship – the superpower of European competitiveness
Teeman blogit:
- Päivi Wood: Vahvistetaan EU:n strategista kilpailukykyä
- Timo Vuori: Ei anneta EU:n kauppapolitiikan kuolla!
- Riikka Heikinheimo: Euroopan on tähdättävä innovaatiojohtajuuteen
- Tiina Haapasalo: Kriisinkestävyys keskiöön EU:n liikennerahoituksessa
- Santeri Suominen: Euroopan pääomamarkkinat – siinä prioriteettia seuraavalle EU-vaalikaudelle!
- Tiina Ruohola: Uudistetaan EU:n ALV-pelisääntöjä yrityslähtöisesti ja digitaalisesti
- Mika Tuuliainen: EU:n digipolitiikalla on kirin paikka – lisää teknologista kilpailukykyä
- Paavali Kukkonen: Eurooppalainen uusi teollisuuspolitiikka on Suomelle välttämättömyys
Lisätietoja
Riikka Heikinheimo
Johtaja
Tiina Haapasalo
Johtava asiantuntija
Mika Tuuliainen
Johtava asiantuntija
050 563 4729
Vihreä kasvu: Digitaalinen liiketoimintaympäristö Liiketoiminnan uudistuminen -valiokunta
Siiri Valkama
Asiantuntija
+32 494 54 92 49
EU EK:n Brysselin toimisto: Yrittäjyys, teollisuus ja kauppapolitiikka, osaaminen ja TKI sekä liikenne- ja logistiikka-asiat, Ukraina
Timo Vuori
Johtaja
050 553 5319
Yrittäjyys ja kansainvälinen kauppa: Geotalous ja Suomen kauppasuhteet ml. EU-Kiina-USA-Intia-Brasilia; Maailmankaupan sääntely ml. G20/G7, OECD, WTO, YK ja EU EU:n kauppa- ja investointistrategia: Suomen kauppapoliittiset tavoitteet Vienninedistäminen ml. valtiovierailut ja kv. yritysdelegaatiot
Santeri Suominen
Asiantuntija
050 463 7822
Yrityslainsäädäntö: arvopaperi- ja rahoitusmarkkina-asiat, kestävä rahoitus (ml. taksonomia), maksukyvyttömyyslainsäädäntö
Tiina Ruohola
Veroasiantuntija
040 519 8868
Talous ja tutkimus | Arvonlisäverotus, energiaverotus ja muu välillinen verotus EK:n jäsenten yrityskohtainen veroneuvonta