Santeri Suominen: Euroopan pääomamarkkinat – siinä prioriteettia seuraavalle EU-vaalikaudelle!

EU-vaalien jälkeen alkavalla 5-vuotiskaudella Euroopalla on edessään iso tehtävä: kuinka pysäytetään yritystoiminnan karkaaminen muille mantereille? Yhtenä aivan konkreettisena edellytyksenä on se, että eurooppalaisille yrityksille taataan kilpailukykyiset rahoitusmahdollisuudet. Kaiken ytimessä ovat toimivat pääomamarkkinat, kirjoittaa EK:n asiantuntija Santeri Suominen.

Yhdysvallat tuottaa markkinajohtajia ja pörssikomeettoja. Aasian maat etenevät teknologian etulinjassa. Vaan kuinka käy Euroopan, missä ovat maailmanluokan kasvuyrityksemme?

EU:n tilanne on vakava – ison mittaluokan kasvuyritykset ovat valitettavan vähissä. Harvoina valopilkkuina voi mainita tanskalaisen lääkejätin tai ranskalaisen luksusbrändin. Yleisesti on ollut pelottavan hiljaista. Euroopan pörssien volyymit ovat laskussa eikä uusia pörssitulokkaita ole juurikaan näkynyt.

Pääomat vapaasti liikkumaan EU:n sisämarkkinoilla

Eurooppa tarvitsee ennen kaikkea pääomia – yksityisiä pääomia ja paljon! Niitä tarvitaan muun muassa vihreän kasvun investointeihin ja eurooppalaiseen puolustusteollisuuteen. Julkiset varat eivät mitenkään riitä yksin, ja julkisen rahoituksen roolin pitääkin olla luonteeltaan vain yksityistä rahoitusta katalysoivaa.

Siksi seuraavan komissiokauden isoja prioriteetteja tulisi olla eurooppalaisten pääomamarkkinoiden syventäminen. Tällä viittaan sisämarkkinoiden ydinajatukseen: myös pääomat pitää saada liikkumaan esteettä EU-maiden välillä.

Ylipäätään paremman sääntely periaate tulee ottaa tulevalla 5-vuotiskaudella tosissaan. On toisin sanoen panostettava uuden sääntelyn laatuun ja vaikutusarvioihin merkittävästi tähänastista enemmän. Tämä pätee sekä EU:n komissioon että Euroopan parlamenttiin. Aivan erityisesti tulisi velvoittaa huomioimaan pk-yrityksiä koskevat vaikutukset.

On katsottava totuutta silmiin: ilman kestävää talouskasvua Eurooppa jää muun maailman jalkoihin. Jos yritystoiminta jatkaa hupenemistaan, häviävät myös hyvinvoinnin eväät ja edellytykset. Sitä emme halua – käännetään siis kehityksen suunta ja laitetaan EU:n pääomamarkkinat kuntoon!