Hinnat
Hinnat
Tavaroiden ja palveluiden hinnoilla sekä niiden muutoksilla on tärkeä rooli taloudessa, sillä ne välittävät informaatiota kysynnästä ja ohjaavat valintoja, jotka vaikuttavat suoraan tai epäsuorasti siihen, miten tuotanto ja kulutus kohdentuvat.
Sopiva määrä hintojen nousua, inflaatiota, on talouden toiminnan kannalta pelkästään hyväksi, sillä se kannustaa käyttämään rahaa ja samalla tukee talouskasvua. Liian nopea hintojen nousu oli pitkään maailmanlaajuinen ongelma, mutta finanssikriisin jälkeen pulmana on ollut pikemminkin liian hidas inflaatio ja hintojen laskun pelko.
Inflaatiota on hidastanut jo pidempään heikkona pysytellyt talouskasvu, globalisaation aikaansaama tuontihintojen lasku sekä inflaatio-odotusten alentuminen, kun talouden pitäjät arvioivat, että inflaatio pysyy matalana myös tulevaisuudessa.
Inflaatio
Päivitetty
Kuluttajahintojen vuosimuutos-%, VM ennuste 2020-2021
Kuluttajahintojen nousuvauhti on Euroalueella ollut pääosin pysytellyt alle 2 prosentissa, joka Euroopan keskuspankin EKP:n asettama inflaatiotavoite. Myös USA:ssa inflaatio on vuoden 2020 aikana selvästi hidastunut. Myös Suomessa hintojen nousu on ollut hidasta.
Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kuluttajahintaindeksin ryhmä ”asuminen, lämpö ja valo” on noussut eniten. Myös ryhmä ”elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat” on noussut voimakkaasti. Liikenteeseen ja osioon ”kulttuuri ja vapaa-aika” liittyvien hintojen nousu on ollut maltillisempaa.
Kuluttajahintaindeksin eräitä pääryhmiä
Päivitetty
Indeksi 2005=100
Energiaraaka-aineiden hinnat ovat vaihdelleet rajusti viime vuosina. Elintarvikeraaka-aineiden hinnat ovat vaihdelleet hieman vähemmän.
Raaka-aineiden hintoja (HWWI)
Päivitetty
EUR pohjainen indeksi, 2000=100
Tuontitavaroiden hintojen voimakas nousu ja samanaikainen vientitavaroiden melko hidas hintojen nousu heikensi vuosina 2000–2012 Suomen vaihtosuhdetta. Vuodesta 2017 vaihtosuhde on pysytellyt melko tasaisena.
Asiantuntijamme aiheesta
Jouko Kangasniemi
Ekonomisti
Simo Pinomaa
Ekonomisti
040 715 4230
Yrittäjyys ja elinkeinopolitiikka PK-yritysten kasvu, omistajuus, suhdanteet, työllisyys ja julkistalous