EK juhlisti viittä vuosikymmentään Brysselissä – työ jatkuu talouden kasvun hyväksi

03.10.2024

Keskellä EU-politiikan huippusesonkia Brysselissä pysähdyttiin 2.10. historiallisen virstanpylvään äärelle: Suomen elinkeinoelämä juhlisti viiden vuosikymmenen mittaista läsnäoloa EU-pääkaupungissa.

Suomen elinkeinoelämä on ollut aikaansa edellä: pysyvä läsnäolo oman Brysselin-toimiston kautta alkoi jo vuonna 1974 – kauan ennen kuin Suomesta tuli EU:n jäsen.

Merkkipäivää vietettiin Brysselissä 2.10. taiteen ja historian museossa Cinquantenaire-puistossa, joka sopi nimensäkin puolesta 50-vuotisjuhlan ympäristöksi. Oli kunnia saada paikalle suuri joukko EU-vaikuttajia niin Suomesta kuin EU-toimielimistä ja sidosryhmistä. Erityinen kiitos kuuluu niille suomalaisille, jotka ovat toimineet Brysselin-toimiston päällikköinä ja kuuluneet henkilökuntaan eri aikakausina.

Juhlaseminaarissa todettiin, että EK:n toimiston johtoajatus on säilynyt eheänä läpi vuosikymmenten. Tavoitteena on jo 1970-luvulta alkaen ollut vahvistaa Suomen länsi-integraatiota, avata uusia vientimarkkinoita, tehdä Suomesta vetovoimaisempi, parantaa kilpailukykyä sekä lisätä taloudellista hyvinvointia.

Alusta asti on myös nähty, että Euroopan ja Suomen etu kulkevat käsi kädessä. Rakentava vaikuttaminen, yhteistyöhalu ja hyvät neuvottelutaidot ovat pienen maan ja myös elinkeinoelämän keino maksimoida vaikutusmahdollisuudet.

Kuten Suomen ensimmäinen komissaari Erkki Liikanen juhlapuheessaan totesi, viiden vuosikymmenen varrelle on mahtunut monia Suomen historian käänteitä, niin edistysaskelia kuin eurooppalaisia kriisejä.

Isoin vedenjakaja on kuitenkin ollut Suomen liittyminen Euroopan unionin jäseneksi vuonna 1995. Jäsenyys muutti kaiken, kun Suomi siirtyi ulkokehältä päätöksenteon ytimeen. Tämä näkyi myös EK:n toimiston työssä entistä aktiivisempana ja ratkaisuhakuisempana vaikuttamisena.

Työ jatkuu ja katse on tiukasti tulevaisuudessa, vahvisti EK:n hallituksen puheenjohtaja Harri Broman. Suomen elinkeinoelämä on sitoutunut vaikuttamaan vahvemman Euroopan ja Suomen puolesta myös seuraavat vuosikymmenet.

Juhlaseminaarin paneelikeskustelussa, jota toimittaja Nils Torvalds luotsasi, Konecranesin yhteiskuntasuhteista ja brändistä vastaava johtaja Minna Aila, Nordean yhteiskuntasuhdejohtaja Jyrki Katainen ja kattojärjestömme Business Europen puheenjohtaja Fredrik Persson keskustelivat keinoista EU:n kilpailukyvyn parantamiseksi. Avainasemassa ovat kannustava sääntely-ympäristö, teknologisen takamatkan kiriminen, sisämarkkinoiden syventäminen ja tasapuoliset kilpailuolosuhteet, vihreässä siirtymässä onnistuminen sekä Euroopan geopoliittisen aseman vahvistaminen. Tässä riittää työtä tulevalle syksylle ja seuraaville vuosikymmenille.

Lämmin kiitos kaikille, jotka olette olleet osa EK:n matkaa Brysselissä ja joiden kanssa saamme tehdä yhteistyötä myös jatkossa!

Article in English. 

Valokuvat: Noé David Photography