Tulikuuma Kumpu – kasvua kannattavasti ja orgaanisesti

05.12.2024

Leppävirralla syntynyt Tulikuuma Kumpu on laajentunut noin 15 vuodessa koko Suomeen. Kasvaminen kannattavuus edellä on osoittautunut oikeaksi valinnaksi, kertoo yrittäjä Jyri Kettunen Kasvun tekijät -sarjan haastattelussa.

Tulikuuma Kumpu Oy on ravintolayritys, jonka juuret ovat perustajiensa Santtu Kankkusen ja Jyri Kettusen tavoin Pohjois-Savossa. Taival alkoi vuonna 2011 Leppävirralta. Pienellä paikkakunnalla asiakaskuntaa ei voinut rajata tietyn ikäisiin tai tietyn musiikkigenren ystäviin, vaan kohderyhmän oli oltava laaja. Yrityksen liikeideaksi muotoutuikin mukavan illanviettopaikan tarjoaminen sekä nuorille aikuisille että varttuneemmalle väestölle.

Sama toiminta-ajatus on viety myös muihin yrityksen ravintoloihin. Nykyisin Tulikuumalla Kummulla on 23 ravintolaa ympäri Suomen, joista pohjoisin on Saariselällä, eteläisin Hietalahdessa, itäisin Joensuussa ja läntisimmät Kokkolassa ja Porissa. Pääpaino on karaokepubeissa, mutta joukkoon mahtuu muutama à la carte -ravintola, viihderavintola ja yökerho.

Tulikuumassa Kummussa ajatus kasvusta lähti liikkeelle volyymin nostamisen ostoihin tuomasta hyödystä – ja niin kuin usein käy, nälkä kasvoi syödessä.

– Mietimme, että saisimme muutamalla ravintolalla nopeita hyötyjä ostoissa. Tämä sitten taas toi uusia ajatuksia ostoista ja työvoimasta. Ja sitä myötä kierre olikin valmis, Jyri Kettunen naurahtaa.

Tulikuumalla Kummulla ei ole ollut kasvuloikassaan mitään yksittäistä kultaista ohjetta. Kasvaminen kannattavuus edellä on kuitenkin osoittautunut oikeaksi valinnaksi.

– Me olemme kasvaneet pääsääntöisesti tulosrahoituksella ja se on vaatinut meitä kasvamaan kannattavasti ja orgaanisesti. Lisäksi olemme olleet kulujen kasvamisessa tarkkoja, Kettunen kertoo.

  1. Kasvu orgaanisesti ja kannattavuus edellä tuo turvaa.

Riskien hallinta onkin Kettusen mielestä keskeinen viisaus kasvavalle pk-yritykselle. Tulikuuma Kumpu on saanut sen tärkeydestä matkan varrella myös omakohtaisia muistutuksia.

– Riskien hallinta ei ole ollut aina meidän suurin vahvuutemme ja se on johtanut hankaliin tilanteisiin. Laskelmat kannattaa käydä tarkkaan läpi ja miettiä, mitä tehdään huonoimmassa mahdollisessa skenaariossa, Kettunen opastaa.

Tulikuuma Kumpu hyödyntää aktiivisesti verkostojaan tutkaillessaan uusia mahdollisuuksia. Kettusen mukaan haku on koko ajan päällä.

– Etsimme koko ajan uusia mahdollisuuksia ja yleensä ne tulevat verkostojen kautta. Uudet paikkakunnat ovat olleet meille menestyksen edellytys. Tilanne elää paikkakunnittain joskus nopeastikin, mutta toimiminen usealla paikkakunnalla tasaa riskiä, Kettunen tiivistää Tulikuuman Kummun idean.

Jyri Kettusen vinkit kasvuhaluiselle yrityksille

  1. Kasvu orgaanisesti ja kannattavuus edellä tuo turvaa
  2. Tee suunnitelma pahimman skenaarion varalle
  3. Hyödynnä verkostoja
  4. Toimiminen usealla paikkakunnalla tasaa riskiä

Tulikuuma Kumpu Oy
  • Konsernin liikevaihto 25-26M
  • Työntekijöitä 350, joista 2/3 osa-aikaisia
  • Toimii koko Suomen alueella. Pohjoisin ravintola on Saariselällä, eteläisin Hietalahdessa, itäisin Joensuussa ja läntisimmät Kokkolassa ja Porissa.
  • Laajentumista myös rajojen ulkopuolelle on pohdittu, mutta mitään tiettyä markkinaa ei ole vielä mietitty.
  • Tulikuuma Kumpu on EK:n jäsenliitto Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan jäsenyritys.