Suhdannebarometri: heinäkuu 2024

Heinäkuun 2024 Suhdannebarometri

  1. Talouden suhdannepohja on nyt käsillä, suhdanneodotusten perusteella parempaa on luvassa
  2. Kysynnän puute vaivaa yhä yritysten kasvua ja syö kannattavuutta
  3. Teollisuuden taantuma alkaa helpottaa, mutta ohuet tilauskirjat ja korkeat varastotasot hillitsevät liikkeellelähtöä
  4. Rakentaminen rämpii loppuvuodenkin, mutta korkojen lasku auttaa alaa
  5. Palvelualat pitävät yhä pintansa, mutta henkilöstömäärät jatkavat vähentymistään

Inflaatio lähellä keskuspankkien tavoitteita

On taas se aika vuodesta, kun kaikkia kiinnostaa, miltä talous näyttää loppuvuonna, ja mitkä ovat näkymät ensi vuodelle. Maailmalla talousnäkymät ovat pysyneet lähes muuttumattomina kesän aikana. IMF ennakoi heinäkuun päivityksessään maailmantalouden jatkavan hieman päälle kolmen prosentin kasvussa. Pieniä viilauksia on tapahtunut isoimpien talousalueiden välillä, mutta muutokset ovat marginaalisia. Yhdysvalloissa kasvun ennakoidaan olevan piirun verran vaimeampaa heikon alkuvuoden takia. Kasvu jatkuu silti voimakkaana etenkin, kun sitä verrataan euroalueen talouskehitykseen. Euroopassa kasvulukemat ovat hieman paremmat, sillä korkojen lasku, reaalitulojen kehitys sekä palveluiden parempi veto auttavat. Neljästä suurimmasta euroalueen taloudesta ainoastaan Espanja pystyy talouden kasvuluvuilla kilpailemaan Yhdysvaltoja vastaan. Saksan heikkous, etenkin teollisuuden osalta, on silmiinpistävää.

Kiinassa kasvunäkymä on euroalueen tavoin hieman parempi kuin viime keväänä. Tässä taustalla ovat odotuksia parempi kotimainen kysyntä sekä viennin veto vuoden alussa. Vaikka lyhyellä aikavälillä IMF on nostanut Kiinan kasvuennustetta, nähdään siellä Kiinan kasvun hidastuvan vuosikymmenen loppupuolella kolmen prosentin tuntumaan rakenteellisista tekijöistä johtuen.

Inflaatio on painunut jo varsin lähelle keskuspankkien tavoitetta. Euroalueella EKP laski ensi kertaa ohjauskorkoaan kesäkuussa. Markkinoilla odotetaan vielä lisää koronlaskuja tälle vuodelle. Yhdysvalloissa inflaatio on pysytellyt viime kuukausina noin kolmen prosentin tuntumassa. Yhdysvalloissa FED ei ole vielä ryhtynyt keventämään rahapolitiikkaansa EKP:n tavoin. Odotuksissa on, että syksyllä korkoja laskettaisiin jo Yhdysvalloissakin. Vaikka inflaation taltuttaminen on tähän asti sujunut keskuspankkien näkökulmasta hyvin, ei hintapaineiden osalta kaikki ole vielä helpottanut. Etenkin palveluiden hinnat ovat pysytelleet varsin korkealla. Pandemian aikana nähtiin voimakas siirtymä palveluiden hinnoista kohti tavaroita ja nyt heiluriliike on menossa päinvastaiseen suuntaan. Tämä näkyy myös Suomessa kuluttajahintojen kehityksessä.

Ennuste BKT-määrän muutoksesta vuosina 2023-2025

Päivitetty

Vuosimuutos, %

Lähde: IMF

Suomessa suhdannetilanne hankala – arviot tulevasta kohenemaan päin

Suomessa talous on kehittynyt alkuvuoden aikana vaisusti. Tämä on odotusten mukaista, sillä esimerkiksi EK:n Luottamusindikaattori on ennakoitunut selvästi heikompaa talouskehitystä jo pidemmän aikaa. Viime vuoden BKT-kasvu painui kesäkuussa -1,2 prosenttiin ja vielä noihinkin lukuihin voi tulla pieniä viilauksia alaspäin. Tietojen tarkentumiseen on siis edelleen syytä varautua, mutta hyvä uutinen on, että talouden pohjakosketus on todennäköisesti otettu. Loppuvuoden aikana on odotettavissa tilanteen asteittaista kohentumista ja ensi vuonna kasvu on aiempiin vuosiin verrattuna vauhdikasta, sillä lähtölava tulee olemaan matalalla. Paremmilla kasvuluvuilla tullaan kuitenkin vain hieman kirimään pitkään jatkunutta heikkoa talouskehitystä.

Talouden pidemmän aikavälin kannalta on olennaista, että Suomea vaivaava luottamuslama saadaan pikimmiten selätettyä niin yritysten kuin kuluttajienkin mielistä.

EK:n tuoreen Suhdannebarometrin mukaan eväitä talouden pohjakosketukselle löytyy. Suhdannetilanne on edelleen vaikea, mutta yritysten suhdannenäkymiä mittaava saldoluku on jo hyvin lähellä nollaa. Vaikka suhdannetilanne on yhä hankala, ei se ole enää niin paha kuin keväällä.

Elinkeinoelämän suhdanteet heinäkuussa 2024

Päivitetty

Suhdannetilanne (x-akseli) vs. suhdannenäkymät (y-akseli), saldoluku
4/2021-7/2024

Lähde: EK Suhdannebarometri (Macrobond)

Koko elinkeinoelämässä tuotanto sekä myynti ovat supistuneet vain hieman ja viimeiselle neljännekselle odotetaan jo kasvua. Vaikka tuotannossa on jo orastavia signaaleita paremmasta, nämä eivät näy vielä yritysten arvioissa henkilöstömäärien suhteen. Henkilöstön määrä on vähentynyt ja sen ennakoidaan vähentyvän myös tulevien kuukausien aikana. Tuotannon pitää tyypillisesti kasvaa noin puoli vuotta, ennen kuin henkilöstömäärät kääntyvät positiivisemmiksi.

Yrityksillä ei kesän aikana ole kuin yksi merkittävä kasvun este. Riittämätön kysyntä on pullonkaula 52 prosentille yrityksistä, muut kapeikot ovat helpottaneet kesän aikana. Kysynnän vaimeus koettelee yhä yritysten kannattavuutta.

Elinkeinoelämän tuotantokapeikot heinäkuussa 2024

Päivitetty

Teollisuus, rakentaminen ja palvelut, osuus vastanneista, %

Lähde: EK Suhdannebarometri (Macrobond)

Päätoimialoittain tarkasteltuna suhdannetilanne on kaikilla yhä vaikea. Pientä kohenemista keväästä on tapahtunut. Rakentaminen kyntää yhä syvimmällä. Palveluissa ja teollisuudessa ollaan hieman paremmassa ja suhdannetilannearviot ovat lähellä toisiaan. Suhdannenäkymissä teollisuus on ponnistanut hieman positiivisen puolelle. Rakentamisessa ja palveluissakin on tapahtunut kohentumista, mutta saldoluvut ovat yhä selvästi miinusmerkkiset.

Myynti on pitänyt palveluissa yhä pintansa, kun taas rakentamisessa ja teollisuudessa tuotanto on yhä vähentynyt. Seuraavien kolmen kuukauden aikana palveluissa ei ole enää odotettavissa myynnin kasvua. Teollisuudessa tilanne tuotannon suhteen asettuu, mutta rakentamisessa yhä vähenee.

Henkilöstö on vähentynyt kaikilla päätoimialoilla viime kuukausien aikana. Sama kehitys jatkuu myös seuraavat kolme kuukautta.

Tarkastelu päätoimialoittain

Palveluissa myynti pitää pintansa

Palvelualojen yrityksissä arvioitiin suhdannenäkymien olevan heinäkuussa yhä heikot. Arviot ovat kohentuneet hieman keväästä. Vastaavanlainen kehitys on nähtävissä yhä hieman miinuksella olevissa suhdanneodotuksia koskevissa arvioissa.

Palveluiden suhdanteet heinäkuussa 2024

Päivitetty

Saldoluku

Lähde: EK Suhdannebarometri (Macrobond)

Myynnin tasaisuudesta huolimatta henkilöstömäärät ovat vähentyneet ja vähenevät jatkossakin. Riittämätön kysyntä on entistä suurempi ongelma palvelualojen yrityksille. Suhdanteen viileydestä johtuen pula osaavasta työvoimasta jatkaa helpottumistaan. Heikko suhdanne heijastuu yhä myös alan yritysten kannattavuuteen.

Palvelualojen henkilöstökehitys heinäkuussa 2024

Päivitetty

Kausitasoitettu saldoluku

Lähde: EK Suhdannebarometri (Macrobond)

Teollisuudessa odotuksissa nousua

Teollisuudessa pahin vaihe alkaa olla takanapäin. Teollisuusyritykset arvioivat suhdannenäkymät jo positiivisen puolelle. Syksyä kohden suhdannetilanne jatkuu vielä heikkona, mutta odotusten nousu lupaa parempaa vuoden viimeiselle neljännekselle.

Teollisuuden suhdanteet heinäkuussa 2024

Päivitetty

Saldoluku

Lähde: EK Suhdannebarometri

Suhdannetilanteen heikkoutta kuvaa tuotannon selvä vähentyminen kesäkuukausien aikana. Tuotannossa pohja on nyt kuitenkin käsillä ja odotuksissa on tuotannon kasvua viimeiselle neljännekselle. Nopeampaa liikkeelle lähtöä hidastavat selvästi alle normaalitasoa olevat tilauskertymät ja varastojen korkea taso. Ei siis ihme, että teollisuusyritykset raportoivat kysynnän riittämättömyydestä yhä. Kysynnän heikkous onkin isossa kuvassa ainoa kasvua estävä pullonkaula.

Teollisuuden tilauskanta heinäkuussa 2024

Päivitetty

Saldoluku

Lähde: EK Suhdannebarometri (Macrobond)

Rakentamisen näkymät yhä pakkasella

Rakennusyrityksillä suhdannenäkymät ovat vielä hieman pakkasella, mutta suunta on keväästä ylöspäin. Myös suhdannettilannetta kuvaava saldoluku on tullut hieman ylös keväästä, vaikkakin on vieläkin selvästi miinusmerkkinen. Rakennustuotannossa ei ole odotettavissa parannusta seuraavan puolen vuoden aikana. Yritykset ennakoivat tuotannon jatkavan supistumistaan.

Rakentamisen suhdanteet heinäkuussa 2024

Päivitetty

Saldoluku

Lähde: EK Suhdannebarometri

Henkilöstön määrä on vähentynyt ja jatkaa vähenemistään myös loppuvuonna. Rakennusyritysten tilauskanta on yhä selvästi alle normaalitason. Valmiiden myymättömien huoneistojen määrät ovat vähentyneet hieman keväästä.

Kysyntä on yhä heikkoa, mutta tilanne on helpottanut hieman keväästä. Korkojen lasku on ainakin edesauttanut kysynnän elpymistä. Merkkinä paremmasta voi pitää myös hyvin pientä nousua osaavan työvoiman saatavuudessa.  Rakennusyrityksillä on edelleen rahoitusvaikeuksia, mutta ne eivät ole viime kuukausina enää lisääntyneet. Vaikea suhdannetilanne koettelee rakennusalan kannattavuutta edelleen voimakkaasti.

Myymättömät asuinhuoneistot

Päivitetty

Saldoluku

Lähde: EK Suhdannebarometri (Macrobond)

Toimialakatsaukset Aluekatsaukset

Suhdannebarometriaikasarjat, heinäkuu 2024 Tiedote

 

Lisätietoja

Sami Pakarinen

Johtaja

050 343 4337

Talous ja tutkimus