Annaliisa Oksanen: EK mukana kehittämässä julkisia hankintoja
Lähdimme kuluvan vuoden alusta mukaan Hankinta-Suomen partneriksi. Hommat ovat lähteneet hienosti käyntiin. Lokakuussa on edessä vuosittainen syysseminaari, jossa esittelemme mitä on luvassa ja mitä kehitetään.
On tunnustettu tosiasia, että julkinen sektori kumppanina ei kiinnosta yrityksiä, ei meillä Suomessa eikä oikein muuallakaan. Vain aniharva suomalaisista yrityksistä käy kauppaa kuntien, hyvinvointialueiden ja valtion organisaatioiden kanssa, ja vielä harvempi käy kauppaa muiden EU-maiden julkisen sektorin toimijoiden kanssa.
Myyminen julkiselle sektorille koetaan hankalaksi ja byrokraattiseksi. Monella yrittäjällä on myös tunne, ettei heidän kanssaan edes haluta tehdä kauppaa, vaan halutaan ostella ”kaverilta, joka jo tunnetaan”, tai kunnan omalta yhtiöltä suoraan. Myös ehdot, joita tarjouspyyntöihin laitetaan, koetaan monesti vieraiksi ja epätarkoituksenmukaisiksi. Jos yrittäjä saisi laatia tarjouspyynnön, näyttäisi se usein kovin toisenlaiselta. Eikä se suinkaan tarkoittaisi sitä, että asiakas siitä kärsisi.
Kansantaloutemme kipuilee ja vaatii monia korjausliikkeitä. Yksi korjausliike on käyttää vähemmän rahaa. Julkisen sektorin ostot ovat noin 45 miljardia euroa vuodessa. Kilpailun lisääminen tutkitusti alentaa hintoja ja parantaa laatua. Viidestä kymmeneen prosentin säästö tuosta kymmenien miljardin kakusta on tuntuva. Kilpailun lisääntyminen tuo mukanaan uusia ideoita, uusia tapoja tehdä – sekin on välttämätöntä, jotta tavoiteltava säästö saavutetaan.
Uudet ideat eivät välttämättä löydykään kunnantalolta tai virastosta. Monen yrittäjän luonteeseen taas kuuluu, että lomillakin se miettii, mitähän seuraavaksi keksisi. Yrittäjän on syytä olla myös aktiivinen. Jos hankintayksikkö haluaa keskustella ja järjestää ns. markkinavuoropuhelun, kannattaa sinne todellakin mennä ja olla aktiivinen. Eikä kiellettyä ole ottaa yhteyttä ja kertoa omasta kehitteillä olevasta tuotteesta oma-aloitteisesi.
Nyt puhutaan paljon siitä, että suomalaiset pk-yritykset eivät kasva. Tekemällä uusia avauksia asiakaskuntaansa, yritys kasvaa ja saa samalla arvokkaita referenssejä. Julkinen sektori antaa lukuisia mahdollisuuksia tehdä kauppaa ja laajentaa omaa tuotevalikoimaa. Se myös haastaa keksimään jotakin aivan uutta. Kun ensimmäisen kerran lähtee mukaan, on seuraavalla kerralla jo helpompaa. Osallistuminen tarjouskilpailuun tai markkinavuoropuheluun ei ole rakettitiedettä, eikä vaadi erityistä koulutusta. Se on myyntiä siinä missä myydään yksityisellekin. Tietyt ”kommervenkit” on hallittava, mutta ei se mahdottomia vaadi.
EK haluaa Hankinta-Suomen partnerina edistää hankintojen kiinnostusta jäsenkunnassaan ja laajemminkin. Haluamme tuoda Hankinta-Suomen ohjelmalle lisää näkyvyyttä ja hartioita. Olemme sitoutuneet edesauttamaan vuoropuhelua ja fiksuja toimintatapoja, sekä omalta osaltamme pitämään ääntä julkisen sektorin tarjoamasta kasvupotentiaalista.
Uskomme myös siihen, että tekoälyn avulla on mahdollista helpottaa yrittäjää arvioimaan tarjoamisen kannattavuutta ja toimia tulkkina visaisen tarjouspyynnön ja myyntitykin välillä. Uskomme, että tekoälyn avulla pienen kunnan hankintapäällikkö saa kaipaamaansa tukea sellaisen tarjouspyynnön laatimiseen, joka kiinnostaa laajasti alueen yrittäjiä ja tuo enemmän tarjouksia.
Uskomme myös, että kaikkien osapuolten avoimella ideoiden jakamisella ja niiden kuuntelemisella – saavutamme tavoitteemme. Lisää tarjoajia, lisää kilpailua ja julkisen talouden elpymistä pala kerrallaan. Mikään paatti ei käänny päivässä, mutta syvä uskoni on, että tällä ohjelmakaudella lisäämme tarjoajien määrää ja yritysten kiinnostusta tehdä kauppaa julkisen sektorin kanssa. Mitä veikkaat, montako uutta yritystä saadaan vuoden sisään tekemään sen ensimmäisen tarjouksensa?
Tervetuloa keskustelemaan, verkostoitumaan, vaikuttamaan sekä kuulemaan kansallisen hankintayhteistyön päällimmäiset kuulumiset Hankinta-Suomen syysseminaariin keskiviikkona 9.10.2024 klo 9.30 – 15.30. Seminaari järjestetään hybriditilaisuutena Pörssitalolla Helsingissä.