Annatko sinä Suomen uudistua?
Suomi on hieno maa. Täällä on hyvä asua ja elää. Mutta nyt olemme tienhaarassa: Meidän on päätettävä, haluammeko tulevaisuudessakin olla pieni sisukas kansa, joka pärjää maailman myllerryksissä. Vai laitammeko silmät kiinni ja toivomme, että maailma ei sittenkään muutu ympärillämme?
Suurin osa suomalaisista pärjää edelleen oikein hyvin. Sen vuoksi Ihmisten on vaikea uskoa, että muutoksia tarvitaan. Suomi elää kuitenkin syvää yritystoiminnan ja talouden murrosta. Se ei näy vielä kaikilla turuilla ja toreilla, mutta kasvava joukko ihmisiä alkaa jo tuntea seuraukset. Yritykset ja yrittäjät ovat tilanteesta syvästi huolissaan.
Suomi ja suomalaiset tarvitsevat uskallusta tehdä ratkaisuja: on kurotettava pitkälle tulevaisuuteen. Tärkeintä on asenne. Maailmassa pärjäävät vain yritteliäät ihmiset ja kansat. Yritteliäisyyttä pitää AINA kannustaa ja poistaa esteitä sen tieltä. Se on hyvinvoinnin perusta.
Yhteiskunnan rahoitus tulee menestyviltä yrityksiltä – ellemme sitten halua elää ikuisesti velaksi ja jättää laskua lapsillemme. Siksi on kaikkien suomalaisten etu, että yritysten kannattaa toimia ja menestyä juuri täällä.
Myös työelämä muuttuu hurjaa vauhtia. Työmarkkinajärjestelmämme on kuitenkin vanhan ajan vanki. Haluavatko nuoret työntekijät ja yrittäjät, että kaikkea säädellään näin jyrkästi ja perinpohjaisesti? Edustammeko vanhaa ja katoavaa maailmaa? Työmarkkinajärjestöissä – niin työntekijä- kuin työnantajapuolella – on syytä katsoa peiliin.
Yhteiskunnan velvollisuus on huolehtia niistä, jotka eivät siihen itse kykene. On kuitenkin välttämätöntä, että ihmiset kantavat nykyistä enemmän vastuuta itsestään ja läheisistään. Yhteiskunnan kuluja ei voi jatkuvasti kasvattaa uusilla eduilla ja palveluilla.
Yrityksiä ja kansalaisten ahkeruutta ei saa musertaa liian raskaalla verotaakalla. Systeemi ei saa liioin olla missään tilanteessa sellainen, että se tukee enemmän niitä, jotka käyttävät sitä hyväkseen kuin niitä, jotka tekevät työtä ja yrittävät pitääkseen sen pystyssä.
Mitä jos palauttaisimme julkiset palvelumenot vuoden 2000 tasolle? Elimmehän silloinkin ihan hyvin. Näin voisimme varmistaa todella tärkeiden palvelujen rahoituksen väestön ikääntymisestä johtuvien kasvavien menojen keskellä. Lisäksi tulisi mahdollisuus verojärjestelmään, joka kannustaa työntekoon sekä yrityksiä investoimaan ja luomaan työtä.
Poliittiset päättäjät tarvitsevat rohkeutta kuntien menojen karsimiseen. Ja kunnilla pitäisi olla rohkeutta ja osaamista tilata palveluja myös yksityisiltä yrityksiltä. Yhteispelillä se sujuu!
Elinkeinoelämän Rohkea Suomi -hanke alkaa tänään. Sen keskeinen viesti on, että Suomi tarvitsee uudistumista ja uskallusta katsoa eteenpäin. Jokaisen on kysyttävä itseltään: annanko minä Suomen uudistua? Toivottavasti vastaus on KYLLÄ.
Ilpo Kokkila
EK:n hallituksen puheenjohtaja