Blogi: Kiertotalouden toinen kierros

08.04.2015

Kiertotalous puhuttaa taas Brysselissä. No mikä ihmeen kiertotalous? Kyse on vaikkapa jätteiden hyödyntämisestä, mutta yhtä hyvin tuotteiden uudelleen muotoilusta tai niiden yhteiskäytöstä (= jakamistalous).

Komissio julkisti viime kesänä suurella tohinalla ns. kiertotalouspaketin. Se joutui hyllylle, kun nykyinen komissio veti esityksen takaisin parempaan sääntelyyn vedoten. Päätös synnytti kohun.

Uusi komissio joutuikin selventämään, ettei tarkoitus ole haudata tätä tärkeää asiaa vaan palata siihen ”entistä paremman ja toteuttamiskelpoisemman” esityksen kanssa. Kiritiikkiä herätti ennen muuta se, että tuo ensimmäinen esitys keskittyi pitkälti jätteisiin. Kiertotaloutta ei käsitelty riittävän kokonaisvaltaisesti.

Nyt kiertotalouden ympärillä tapahtuu taas. Omia ehdotuksiaan ovat esittäneet jokseenkin kaikki sidosryhmät teollisuus- ja ympäristöjärjestöistä yrityksiin ja muihin yksittäisiin toimijoihin. Komissio on luvannut kuunnella kaikkia sidosryhmiä ja tuoda jonkinlaisen uuden näkemyksen vielä huhtikuun aikana.

Juuri nyt on aika vaikuttaa. On tärkeää ymmärtää eri tahojen ajattelua ja ennen kaikkea tuoda esiin suomalaiselle elinkeinoelämälle tärkeät näkökohdat.

Keskeisenä tavoitteena tulee olla, että korjataan huonoja käytäntöjä ja levitetään hyviä esimerkkejä. Yrityksillä on tästä kouriintuntuvaa sanottavaa.

Kiertotalous tarjoaa valtavasti kasvun mahdollisuuksia. Tämä kuitenkin edellyttää, että kiertotalous nähdään laajana kokonaisuutena ja ratkaisuja etsitään päätöksentekijöiden ja sidosryhmien hyvässä yhteistyössä. Elinkeinoelämällä on prosessissa keskeinen rooli.

Koska kiertotalous kasvaa laajenevien markkinoiden avulla, olennaista ovat markkinoiden avoimuus ja tasavertaiset kilpailuolosuhteet. Tämä talouskasvua edistävä lääke tepsii siis myös kiertotalouteen.

Resurssitehokkuuden tavoittelu on yrityksille luontaista: samalla saadaan kustannussäästöä ja parempaa tuottavuutta. On myös tärkeää, että uusien tuotteiden kehittelyä ei rajoiteta liialla sääntelyllä, kuten yksityiskohtaisilla tai kaavamaisilla vaatimuksilla. Kokeilut ja hyvien käytäntöjen levittäminen ovat erinomaisia työkaluja kiertotalouden vauhdittamisessa.

Kiertotalouspaketista tarvitaan ehdottomasti tasapainoinen kokonaisuus. Silloin voittavat kaikki: ympäristö, kuluttajat ja elinkeinoelämä. Hyvillä päätöksillä syntyy kasvua Suomeen ja koko Eurooppaan!

 

Kuva: 123rf.com