Blogissa: Juncker kääntää EU-laivan?
Junckerin komissio on nyt viritetty vastaamaan fiksumman sääntelyn odotuksiin kenties uskottavammin kuin yksikään edeltäjänsä, bloggaa EK:n tiedottaja Satu Toivonen.
EK:n Brysselin-toimisto kutsui jäsenliittojensa edunvalvojia 24 tunnin EU-ekskursiolle. Kiitos Saila Turtiaisen ja Janica Ylikarjulan, yhteen päivään oli pakattu häkellyttävä kattaus Brysselin vaikuttajia – komission kabinettien avainhenkilöitä, taustavaikuttajia meppien tiimeistä sekä paikallisten edunvalvontajärjestöjen raskassarjalaisia.
Mitä sitten tällaisesta pikavisiitistä jää käteen? Yllättävän paljon, sanoivat matkalaisemme jäsenliitoista. Kontaktien ja ajatuksia kiihdyttävien huippupuheenvuorojen ohella saimme roppakaupalla EU-vaikuttamisen arvokkainta valuuttaa – sitä mystisen kuuluisaa ”vihiä”ja ”vainua” siitä, mihin suuntaan vaikuttamisemme maali eli EU-koneisto on liikahtelemassa.
Mikä sitten oli oma ykkösvaikutelmani? Minä sain vasta nyt herätyksen siitä, kuinka väkevää uudistusta ja kurssinkorjausta komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker EU:ssa ajaa. Maanosamme ykkösmies haluaa jäädä historiaan miehenä, joka sai suuren EU-laivan kääntymään. Tämä käsitys muodostui kuultuamme EU-syväosaajia, joista monilla oli kokemusta myös aikaisemman komission ja usean komissaarin alaisuudesta.
Uudistumisen moottoriksi Juncker on virittänyt sääntelyn järkeistämisen, sanotaan. Yritysmaailman kielellä kyse on kuitenkin vielä laajemmasta – koko johtamisjärjestelmän uudistamisesta:
* Olennaista oli Junckerin jo viime kesänä julkistamat 10 strategista suuntaviivaa. Niiden ansiosta komission huomio keskittyy nyt aiempaa harvempiin mutta sitäkin kriittisisempiin hankkeisiin. Näin Juncker ottaa selvän pesäeron edeltäneeseen komissioon, joka kunnostautui monien mielestä massivisena direktiiviautomaattina.
* Junckerin komission läpileikkaavana teemana on parempi sääntely. Hollantilainen komissaari Frans Timmermans on asetettu paljon vartijaksi syynäämään, että jokaikinen uusi lakiehdotus läpäisee kunnianhimoiset laatu- ja prosessivaatimukset: vähemmän mutta paremmin valmisteltuja lakiesityksiä. Jatkuvan sääntelysälän sijaan valmistellaan laajempia ja kokonaisvaltaisempia ”paketteja”.
* Saadakseen prioriteeteilleen lisää johtamisvoimaa ja fokusta Juncker nimitti tavallisten komissaarien lisäksi varapuheenjohtaja-komissaarit. Parissa kuukaudessa Timmermanns, Jyrki Katainen ja monet muut uudet varapuheenjohtajat ovat ottaneet paikkansa todellisina superkomissaareina, joilla on valta ja vastuu koordinoida ”salkku-kolleegojensa” lakiesityksiä. Siilojen, sooloilun ja osaoptimoinnin sijaan haetaan synergiaa ja horisontaalista kokonaisetua.
Edellä kuultuun vedoten on pakko myöntää, että EK:n tiedottaja koki pikavisiitillään pienimuotoisen EU-hurmoksen. Tuntuu, että Junckerin komissio on nyt viritetty vastaamaan fiksumman sääntelyn odotuksiin kenties uskottavammin kuin yksikään edeltäjänsä. Missä määrin aikeet realisoituvat – mahdoton sanoa. Tuloksia voidaan arvioida vasta tulevaisuudessa, mutta Junckerin kunnianhimoinen pyrkimys ansaitsee nyt kaiken tuen!