Brysselistä Osmanova bloggaa: Yritykset tarvitsevat oikeusvaltioita Euroopassa
Toukokuun yhdeksäntenä 1950 Robert Schuman esitti yhtenäisen Euroopan luomista. Nyt, 68 vuotta myöhemmin juhlimme Euroopan unionia, jonka päätehtävä on puolustaa perusarvoja ja edistää rauhaa ja jäsenmaiden kansalaisten hyvinvointia.
Euroopan unioni rakentuu kansanvallan ja oikeusvaltion periaatteille. Oikeusvaltio on länsimäisen ja eurooppalaisen yhteiskuntajärjestyksen perusta ja turva. Tämä ei kuitenkaan ole enää itsestäänselvyys länsimaissa eikä edes Euroopan unionissa. Oikeusvaltio on ollut erityisen kovalla koetuksella viime aikoina Puolassa ja Unkarissa, joissa oikeusjärjestelmien riippumattomuutta on heikennytetty.
Oikeusvaltioilla on tärkeä tehtävä vakaan liiketoimintaympäristön luomisessa. Vapaa ja riippumaton oikeusjärjestelmä takaa oikeudenmukaiset toimintaedellytykset kaikille yhteiskunnassa, mukaan lukien yrityksille. Oikeusvaltio ja toimiva oikeusjärjestelmä ovat pitkäaikaisen taloudellisen vaurauden perusta. Ne tarjoavat oikeusvarmuuden taloudellisille toimijoille, turvan kuluttajille ja ennustettavuuden investoinneille.
Viime vuonna Euroopan komissio käynnisti ns. seitsemännen artiklan prosessin, joka voi viedä Puolalta äänioikeuden EU-päätöksenteossa. Lisäksi viime viikolla komissio ehdotti EU:n rahoituksen ja oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä vahvemmin toisiinsa. Myös elinkeinoelämän on syytä olla erityisen tarkkana oikeusvaltion periaatteiden vaalimisesta.
Historiastamme löytyy valitettavia esimerkkejä siitä, mihin oikeusvaltion horjuminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa. Eurooppa-päivänä on tärkeätä muistuttaa itseämme eurooppalaisista perusarvoista ja muistaa myös vaalia niitä jatkuvasti.