Janica Ylikarjula bloggaa: Avoimen Euroopan puolesta
Suomen EU-puheenjohtajuus toi Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (ETSK) työantajat koolle Helsinkiin. Konferenssin kärkiviestiksi nousi avoimuus sekä taloudessa että laajemmin yhteiskunnassa. Eristäytyminen ei ole ratkaisu – Eurooppa tarvitsee yhteistyötä, kansainvälisyyttä ja vastuullista markkinataloutta enemmän kuin koskaan.
Euroopan avoimuutta haastetaan – myös EU:n sisällä. Yritysten edustajat ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että avoin talous ja avoin yhteiskunta ovat eurooppalaisen vaurauden, hyvinvoinnin ja elämäntavan tärkeitä edellytyksiä.
Teema on suomalaisille yrityksille erityisen merkittävä. Neljännesvuosisata sitten elinkeinoelämä kampanjoi aktiivisesti EU-jäsenyyden puolesta, kun suomalaiset äänestivät 16.10.1994 liittymisestä Euroopan unioniin. Viesti oli kirkas: kansainvälisyys on Suomen kaltaiselle maalle välttämättömyys, eikä eristäytyminen ole ratkaisu.
Sama viesti on nyt entistä ajankohtaisempi, ja se koskee kaikkia Euroopan maita. Geopolitiikan ja voimapolitiikan paluu on tosiasia, eikä siinä pelissä pärjää mikään eurooppalainen maa yksin. Ainoastaan vahva ja toimintakykyinen EU voi vastata kansalaisten huoliin, jotka koskevat vaikkapa ilmastonmuutosta.
Eurooppalainen järjestelmä on perustunut avoimuuteen. Vaikka muut maat ja mallit haastavat sitä, meidän on syytä puolustaa vahvasti omaamme olematta tietenkään naiiveja muiden toimia kohtaan. Eurooppa on onnistunut yhdistämään avoimen markkinatalouden sosiaaliseen ja ympäristöä koskevaan vastuullisuuteen. Me uskomme siihen vahvasti ja haluamme, että protektionismin houkutusta vastustetaan niin EU:n sisällä kuin ulkopuolellakin.
Helsingin julistus avoimesta Euroopasta (suomi, englanti) annettiin Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työnantajat-ryhmän, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Keskuskauppakamarin konferenssissa 9.10.2019.
Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK) on neuvoa-antava elin, joka muodostuu työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen sekä muiden eturyhmien edustajista. Se antaa lausuntoja EU-asioista EU:n neuvostolle, Euroopan komissiolle ja Euroopan parlamentille ja toimii yhdyssiteenä unionin toimielinten ja kansalaisten välillä. Lue lisää: https://www.eesc.europa.eu/fi