Jouni Hakala bloggaa: Säätytalolla on näytön paikka

09.05.2019

Suomi tarvitsee työllistäviä pk-työnantajia. Niitä tarvitsee myös tuleva hallitus, jos se haluaa onnistua työllisyysasteen nostamisessa ja talouden vahvistamisessa, kirjoittaa EK:n pk-johtaja.

Eduskuntavaalikamppailussa jäi silmiinpistävällä tavalla sivuosaan suomalainen yrittäjyys – kasvun, työpaikkojen ja verotulojen lähde. Keskustelussa korostui sitäkin enemmän kansalaisilta ja yrityksiltä kerättyjen varojen jakaminen, ei suinkaan niiden maksajien määrän kasvattaminen. Halusimme siksi selvittää EK:n Yrittäjäpaneelin avulla, mitkä ovat työllistävien pk-yritysten tunnot uutta eduskuntaa kohtaan ja miten eduskuntatyön uskotaan kehittävän yrittäjyyden edellytyksiä.

Yrittäjäpaneelin tulokset on nyt julkistettu. Viesti oli karu. Työllistävillä pk-yrityksillä on heikosti luottamusta uuden eduskunnan kykyyn edesauttaa yritysten kasvua ja työllistämistä tai torjua yrittämisen verotuksen kiristyksiä. Mikä huolestuttavinta, kriittisimpiä ovat nopeat kasvajat sekä isommat pk-työnantajat, jotka ovat avainasemassa tulevan työllisyyden kannalta.

Työllisyysasteen nostotavoitteesta vallitsee yhteiskunnassa melko laaja yhteisymmärrys. Tämä on hyvä. Jokainen uusi avoimen sektorin työsuhde tarvitsee kuitenkin niin työntekijän kuin työnantajan. Näistä molemmista on huutava puute. Osaajapula on massiivinen, mutta myös työnantajayritysten määrä hupenee. Mitä enemmän haluamme ihmisiä töihin, sitä enemmän tarvitaan kasvuhakuisia yrityksiä.

Suomen talouskehitys, julkisen talouden tasapaino ja yhteiskunnan rahoituspohja tarvitsevat kasvavia pk-yrityksiä. Työllistävä pk-yritys on tärkeä uudellekin hallitukselle. Tuleva hallitusohjelma määrittää yrittäjyyden kannustavuuden edellytykset vuosiksi. Säätytalolle suuntaaville puolueilla on näytön paikka – rakentaa silta luottamuksen luomiseksi yrittäjyydelle, riskinotolle ja kasvuhalulle.