Luottoluokittajat ja Steinin laki
Puoli vuotta varoituksen antamisen jälkeen Standard & Poor´s – yksi kolmesta suuresta luottoluokituslaitoksesta – pudotti Suomen valtion luottoluokitusta perjantaina 10.10. pykälällä. Luokitus putosi parhaasta AAA -sarjasta toiseksi parhaalle AA+ -tasolle. Tässä joukossa seuranamme ovat mm. USA, Itävalta ja Hollanti. Luokitukset toimivat kansainvälisten sijoittajien ja rahoittajien ohjenuorana valtioiden maksukyvystä ja luotettavuudesta.
Suomen luokituksen alentamista on markkinoilla osattu odottaa, minkä vuoksi välittömät reaktiot korkomarkkinoilla tuskin ovat dramaattiset. Silti luokituksen laskupäätös on vakava varoitus Suomelle.
Vaikka julkiseen velkaan kohdistuvat korkokulut eivät pomppaisi hetkessä, niin pieniltäkin tuntuvat korkonousut voivat ajan mittaan olla merkitykseltään tuntuvia. Puolenkin prosenttiyksikön lisäkorko 100 miljardin euron velkakantaan kohdistettuna tarkoittaisi 500 miljoonan euron vuotuista menoerää. Pienemmistäkin summista on saatu aikaan suuria poliittisia tappeluita.
Amerikkalainen ekonomisti Herbert Stein lanseerasi 1980-luvulla ns. Steinin lain: Jos jokin ei voi jatkua loputtomiin, se loppuu. Tämä pätee ikävän täsmällisesti myös Suomen velkaantumiseen.
Jos velkaantuminen etenee liian pitkälle ja luottamus Suomen kykyyn vastata sitoumuksistaan haihtuu, niin rahahanat menevät lopulta kiinni. Siihen loppuu myös velkaantuminen ja ollaan talouden perimmäisten kysymysten äärellä. Tämän päivän taivastelut rakennemuutosten ja menoleikkausten läpiviennin vaikeudesta asettuvat silloin oikeaan valoon. Mitä nopeammin ja rohkeammin Suomen velkakestävyys taataan, sen parempi.
Jussi Mustonen
johtaja
Elinkeinoelämän keskusliitto EK