Operaatio Ankan suojelija Jenni Haukio: Operaatio Ankka – seikkailuja ihmiskunnan paremman olemuksen äärelle

17.01.2019

Suomi on niin pitkälle kehittynyt sivistysyhteiskunta, että moni pitää lukutaitoa itsestäänselvyytenä. Oletetaan, että kysymys on silkasta teknisestä kyvystä lukea, joka ei vielä tarkoita luetun ymmärtämistä. Lukutaidon heikkenemisellä puolestaan oletetaan tarkoitettavan yksinomaan kaunokirjallisen lukuharrastuksen hiipumista.

Valitettavasti ongelma on huomattavasti läpileikkaavampi – peruskoulun päättää Suomessa vuosittain noin 6 000 nuorta, joilla ei ole riittävää lukutaitoa. Osa lukee ja kirjoittaa niin kehnosti, että jopa arkielämästä selviytyminen tuottaa vaikeuksia. Kysymys on siis kyvystä ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Siksi lukutaidon heikkeneminen, joka myös suurentaa riskiä syrjäytyä, uhkaa koko yhteiskuntamme toimivuutta.

Elinkeinoelämän keskusliitto jäsenyrityksineen on Operaatio Ankan myötä tarttunut haasteeseen ja lähtenyt kampanjoimaan lukutaidon puolesta. Jokainen tänä vuonna 10 vuotta täyttävä saa kuukaudeksi Aku Ankka –lehden kotiin jaettuna. Operaatio Ankan tavoitteena on kannustaa lapsia lukemaan sekä korostaa lukemisen merkitystä osana perheiden jokapäiväistä arkea. Lukutaito turvaa jatko-opinto- ja
työelämätaitojen kehittymistä sekä suomalaisen työn kilpailukykyä.

Suomalainen työ tuo mieleen J.V. Snellmanin, joka aikoinaan pohti viisaasti: ”Henkilö, joka lukee, voi seurustella kaikkien ihmiskunnan mainioimpien persoonallisuuksien kanssa, hänet kutsutaan tutustumaan koko ihmiskunnan parempaan olemukseen. Mutta ihminen on kasvatettava semmoiseen seurusteluun. Hän ei ymmärrä sitä etsiä eikä siitä nauttia ja oppia, jollei hänen sieluunsa ole kasvatettu vastaavaa halua.”

Operaatio Ankassa on pohjimmiltaan kyse juuri tästä: kutsusta tutustua koko ihmiskunnan parempaan olemukseen. Lapsi ei kuitenkaan itsekseen näiden ihmeiden äärelle löydä vaan tarvitsee innoittajikseen meitä aikuisia. Tutkimukset osoittavat, että vanhempien omien lukutottumusten ja asenteiden vaikutus lukutaidon kehitykseen on varsin merkittävä. Jokainen meistä voi vaikuttaa omalla esimerkillään.

Ristiriitaisesti viimeisimmät uutiset kertovat, että yhä useampi suomalaisvanhempi ei itse pidä lukemisesta. Näin voi olla, mutta sellaisia vanhempia tuskin löytyy, jotka eivät toivoisi lapsensa aikuisena pärjäävän ja menestyvän työelämässä. Siksi Operaatio Ankka on juuri tässä ajassa tärkeä ja tarpeellinen kampanja – se herättelee meitä ymmärtämään lukutaidon laaja-alaisuutta osana yhteiskunnan elinvoimaa. Vaikkei sitten itse lukisikaan kirjoja, on lapsia syytä ohjata lukupolulle, sillä ennen kaikkea lukutaito kytkeytyy hyvään elämään ja osallisuuteen. Arvoihin, joita toivomme jokaiselle lapselle.

JENNI HAUKIO
Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja, Operaatio Ankan suojelija