Taneli Lahti brexitistä: Tragediasta ei kukaan selviä voittajana
Britti-parlamentin alahuone tyrmäsi 15.1. illalla pääministeri Mayn neuvotteleman sopimuksen Iso-Britannian lähdöstä Euroopan Unionista. Hallituksen tappio oli näyttävä, ja sitä seurattiin suorana ympäri maailmaa.
On vaikea ymmärtää, mitä kansanedustajat oikeastaan vastustivat. Hallituksen neuvottelema sopimus on Britannian kannalta niin edullinen kuin mahdollista ja julistus tulevasta suhteesta pitää auki kaikki kuviteltavissa olevat mahdollisuudet. Jopa ne, jotka Britannia itse sulki pois heti kansanäänestyksen jälkeen loppukesästä 2016. Britannia ei halua pysyä sisämarkkinoilla, ei tulliliitossa eikä halua samankaltaista järjestelyä kuin vaikkapa Norja, Sveitsi tai edes Turkki tai Kanada.
Mitä jää jäljelle, mitä Britannia oikein tavoittelee? Järkeenkäypiä vastauksia ei kuulu oppositiosta eikä Toryjen May-kriitikoilta. Heitot Iso-Britannian suuruuden ajan palauttamisesta ovat tyhjiä. Edes Britannia ei enää pärjää yksin maailman suurten puristuksessa.
Pääministeri May on hoitanut saamaansa mahdotonta tehtävää niin hyvin kuin ylipäätään mahdollista. Hän selvinnee myös 16.1. luottamusäänestyksestä, jälleen kerran.
Sen jälkeen Mayn pitää esittää parlamentille maanantaina uusi vaihtoehto. Mahdollisuuksia on tasan kolme. Hän voi tuoda parlamentille saman sopimuksen uudestaan, vähän ehostettuna. Hän voi myös todeta, että kaikki on jo yritetty, jäljellä on vain valmistatuminen lähtöön ilman sopimusta. Tai hän voi ehdottaa koko eron perumista.
Minkä ikinä polun hän valitseekin, EU 27 tulee vastaan ja suostuu tarvittaessa pieneen lisäaikaankin. Mutta Britannian parlamentissa ei ainakaan vielä ole enemmistön tukea millekään näistä vaihtoehdoista. Maysta pitää kehkeytyä urhean ja suoraselkäisen pääministerin lisäksi vielä taikuri.
Eurooppalainen elinkeinoelämä toivoo parasta, mutta valmistautuu myös huonoimpaan vaihtoehtoon. Kaikesta selvitään, mutta tästä tragediasta ei kukaan voittajana.